Organisation om unges ensomhed: "Mange føler sig alene - sammen med andre"

Patrick Cakirli gik viralt med sin kamp mod ensomheden. Nu fortæller organisationen Ventilen, at det ikke handler om at være alene. Få 5 gode råd her.

02:51

Efter vores indslag i går om Patrick, der følte sig voldsomt ensom og rakte ud efter venner på det sociale medie Joodle, er sympati og skulderklap strømmet ham i møde.

Mange har siden torsdag hørt om den 26-årige studerende, Patrick Cakirli, der i et desperat forsøg på at bryde ud af sin ensomhed skrev en besked på det sociale medie Jodel. 

Jeg tænker, at nogle af dem der dukkede op for at tale med Patrick, måske er nogle, der har haft følelsen.

Rillo Snerud Rud, Sekretariatschef, Ventilen

"Jeg sidder på trapperne foran rådhuset fra klokken 14 til 20. Jeg har sorte bukser og en Northface taske på," skrev han blandt andet. Og det fik 17 mennesker til at troppe op. 

Sammen har de startet Facebook-gruppen Smilet, og på rekordtid har den fået 2000 medlemmer. Noget der tyder på, at mange unge genkender Patrick Cakirlis følelse af ensomhed hos dem selv. 

Læs også Patrick hyldes for sit mod: 1000 melder sig ind hans i gruppe for ensomme

 

Alle de forskere, vi taler med, siger, at det er mellem seks og otte procent af en ungdomsårgang. Det er rigtig rigtig mange.

Rillo Snerud Rud, Sekretariatschef, Ventilen

- Jeg tænker, at nogle af dem der dukkede op for at tale med Patrick, måske er nogle, der har haft følelsen, da de lige skiftede studie, og selv er kommet ud af følelsen - men kan HUSKE den. Derfor har de fået lyst til at hjælpe ham. 

Sådan siger Rillo Snerud Rud, som er sekretariatschef i den frivillige sociale hjælpeorganisation, Ventilen. På deres væresteder alene modtager de på landsplan op mod 800 ensomme unge om året. Alle tal viser dog, at det reelt er langt flere, som er ensomme. 

Læs også Patrick skrev, at han var ensom - og så dukkede 17 nye venner op

- Alle de forskere, vi taler med, siger, at det er mellem seks og otte procent af en ungdomsårgang. Det er rigtig rigtig mange. Vi ved det kræver mod at sige højt, at man føler sig alene, siger hun. 

Det er en voldsom følelse af isolation, selvom man sidder sammen med andre. Det har ikke noget med alene-hed at gøre.

Rillo Snerud Rud, Sekretariatschef, Ventilen

Lige netop følelsen af at være alene er det der definerer ensomhed. Men faktisk er langt de fleste, som er ensomme, oftest ramt når de er fysisk sammen med andre. Og risikoen for at blive ensom er samtidig størst, når man foretager store livsskift - som for eksempel at flytte hjemmefra eller starte på et nyt studie, fortæller Rillo Snerud Rud. 

Læs også Præst ville ikke begrave ensom mand alene - 11 fremmede kom

- Patrick sad i et tog, han kom fra sit studie. "Jeg har egentlig været omgivet af andre på min egen alder, som jeg burde have noget tilfælles med - hele dagen. Jeg sidder midt i klasselokalet nu, og alligevel føler jeg mig ensom og udenfor." Det er kendetegnende ved ungdomsensomhed; det er en voldsom følelse af isolation, selvom man sidder sammen med andre. Det har ikke noget med alene-hed at gøre. 

Hvis du genkender følelsen af ensomhed, så er der masser hjælp at hente. Blandt andet hos Ventilen, Headspace, Røde Kors og lignende organisationer. Du kan også kigge på de fem gode råd herunder. 

Du kan også høre Rillo Snerud Rud fortælle mere om ensomhed i videoen øverst. 

Loading...

Loading...

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik