Nyt materiale til tandplomber er på vej

Inden for et par år kan det være slut med plastfyldninger, når hullerne i tænderne skal fyldes.

Det kan snart være slut med at få fyldt hullerne i tænderne med plastik. Det har ellers været tandlægernes foretrukne materiale i flere år, siden sølvplomberne blev droppet, fordi de indeholdte kviksølv og var skadeligt for miljøet.

Nu kan glasionomer-cement vise sig at være løsningen, når hullerne i de danske tænder skal udfyldes. Udviklingen af materialet er undervejs, men når det er klar, så vil det have mange fordele.

Det forklarer Helosia Bordallo fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, som er en af forskerne bag projektet.

- Det er et godt materiale, som har mange fordele. Man behøver ikke et mellemlag af lim for at binde materialet til tanden. Derudover afgiver det også flour, som jo hjælper med at forebygge huller i tænderne, siger lektor Helosia Bordallo, der er materialeforsker.

Glasionomer-cementet benyttes allerede til nogle mindre indgreb i munden, primært når hullerne er oppe langs tandkødet. Men materialet er endnu ikke klar til tyggefladerne, da det simpelthen ikke er stærkt nok endnu.

Men det håber Helosia Bordallo og hendes forskningskolleger at kunne gøre noget ved.

- Materialet er super godt til de mindre huller, men vi arbejder på at forbedre materialet, så det bliver stærkt nok til de større tænder, siger forskeren.

Prisen vil højest sandsynligt blive den samme, som danskerne nu betaler for plastfyldninger.

- På den lange bane vil man dog kunne spare penge, fordi det er et stærkere materiale, som holder meget længere. Den flour, som materialet udskiller, hjælper også med at forhindre yderligere huller i at komme, siger Helosia Bordallo.

Hvornår materialet er klar til at blive benyttet i hele tandsættet er endnu uklart, men forskerholdet håber på, at der maksimalt går et par år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere