Nye krav: Tusindvis af patienter risikerer at stå uden læge

92 praktiserende læger i Region Hovedstaden har søgt om at gå på pension før tid for at slippe for nye dokumentationskrav.

Der er i forvejen rift om de praktiserende læger, fordi flere praksisser har lukket for tilgangen. Og nu risikerer yderligere tusindvis af patienter at skulle se sig om efter en ny læge.

Som noget nyt skal landets praktiserende læger dokumentere kvaliteten af deres arbejde og dermed gennemgå en såkaldt akkreditering. Og det har fået 200 læger over hele landet til at søge dispensation om at undgå kravet, mod at de til gengæld forpligter sig til at gå på pension senest til august næste år.

Dermed skaber lægerne en situation, hvor mange patienter snart kan stå uden en læge, og det bekymrer direktør for Danske Patienter, Morten Freil.

- Der er selvfølgelig et kæmpe problem, hvis så mange læger går på pension, for der er allerede lægemangel i dag, siger han til DR P4 København.

Håber at fristen kan udskydes

Alene i Region Hovedstaden har 92 praktiserende læger, der tilsammen har omkring 157.000 patienter, søgt om at komme på pension for at blive fritaget fra den tunge dokumentationsbyrde.

Selvom kvaliteten selvfølgelig skal være i orden, så er det er forståeligt, at de læger, der alligevel er pensionsmodne ikke magter at gennemgå hele proceduren for akkreditering. Det mener formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Hovedstaden, Karin Zimmer.

- Det er jo en opgave, der er nemmere for de større praksisser, der kan fordele opgaverne mellem flere medarbejdere, men som kan være en rigtig stor opgave for en solopraksis. Og det er jo noget af det, der har trukket tænder ud hos nogen, og som har fået dem til at søge om dispensation, siger hun til DR P4 København.

Derfor håber hun, at Danske Regioner, der har været med til at lave aftalen om akkreditering, vil overveje at udskyde fristen.

- Vil man beholde de her læger, så kunne man jo overveje at udskyde grænsen lidt, så de får to år mere i deres praksis, siger hun til DR P4 København.

Nødvendigt for at sikre høj kvalitet

I Danske Regioner holder man fast i, at akkrediteringen er nødvendig for at sikre høj kvalitet for patienterne.

- Ligesom vi har fanget mange uhensigtmæssigheder på sygehusene, så er vi også af den overbevisning, at vi får en bedre og mere sikker almen praksis ved at få akkrediteret alle lægers praksisser, siger Bo Libergren, som er næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, til DR P4 København.

Derfor vil han ikke give nogen garanti om, at nogle læger kan slippe for kravet.

- Det at sige, at der er nogle læger, der ikke behøver at blive kvalitetssikret, det er jo noget, der potentielt har konsekvenser for patienterne. Derfor skal vi selvfølgelig lige overveje det to gange, siger han til DR P4 København. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik