Nye fødestuer og afsnit til familier, der mister: Region afsætter tocifret millionbeløb til fødeafdelingerne

Region Hovedstaden vil med et tocifret millionbeløb løfte de fysiske rammer for jordemødre og fødende på Herlev og Hvidovre Hospital.

To nye fødestuer, skærmning af eksisterende, hjemligt indrettede fødeklinikker og oprettelse af afsnit til familier, der mister et barn.

Det er nogle af de ting, som de 20 millioner kroner, Region Hovedstadens forretningsudvalg netop har besluttet at bruge på forbedringer af de fysiske rammer på fødselsafdelingerne på Herlev og Hvidovre Hospital, vil gå til.

Ifølge regionen sker det, fordi afdelingerne gennem længere tid har været under massivt pres.

- Vi vil gerne gøre det meget, meget bedre, og nye rammer skal der til, samt bedre arbejdsmiljø for vores personale og mere tryghed for de fødende, og det får vi faktisk her, siger Lars Gaardhøj (S), Regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

Og de ekstra penge falder på et tørt sted, mener formand for Forældre og Fødsel, Mie Ryborg-Larsen:

- Umiddelbart synes vi, at det er rigtig godt, at der bliver gjort noget for at opgradere de fysiske rammer. Omgivelserne har en betydning for selve fødslen og fødselsoplevelsen, siger hun til TV 2 Lorry.

Her er, hvad pengene skal bruges på:

Også Sus Hartung, formand for Hovedstadskredsen i Jordemoderforeningen, ser positivt på den nye bevilling:

- Jeg synes jo, at det er dejligt, at man honorerer et behov, der ligger derude. At man er villig til at sætte penge af til det, siger hun til TV 2 Lorry. Hun har dog også et forbehold omkring bevillingen:

- Omvendt vil jeg jo sige, at det ikke er mursten alene, der gør, at jordemødre kommer tilbage til de regionale arbejdspladser.

Mie Ryborg-Larsen er enig i, at man bør holde fokus på at tiltrække flere jordemødre til regionale stillinger:

- Bedre fysiske rammer forbedrer jo fødselsoplevelsen, men vi kommer jo bare ikke nogen vegne, hvis der ikke er jordemødre nok, siger hun til TV 2 Lorry.

Ifølge Lars Gaardhøj betyder de forbedrede, fysiske rammer dog ikke, at man har tænkt sig at tilsidesætte problemet med rekruttering og fastholdelse af jordemødre:

- Vi har et fokus på, at vi skal fastholde vores dygtige personale og tiltrække nye. Det arbejder vi videre med, siger regionsrådsformanden til TV 2 Lorry.

Fødegange er for store

Med den nye bevilling og forbedrede fysiske rammer, vil personalet på fødeafdelingerne få mulighed for at organisere arbejdet i mindre teams end før.

Et positivt bidrag, selvom problemet, ifølge kredsformand Sus Hartung, faktisk ligger højere oppe.

- Fødegangene er blevet for store. En fødeafdeling med plads til cirka 3.500 fødsler årligt er optimalt, siger hun.

På Hvidovre Hospital havde man sidste år flere end 7.100 fødsler.

Hvad undrer du dig over?