Ny ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

Et forskningsstudie om brugen af kunstig intelligens ved 112-opkald i hovedstaden giver international opmærksomhed.

Hver gang Akutberedskabet modtager et opkald via 112, lytter en robot med på sidelinjen.

Den skal hjælpe det sundhedsfaglige personale med at klarlægge, om der er tale om et hjertestop og reagere med en alarm, hvis den skønner, at det er tilfældet.

Og det gør robotten – eller den kunstige intelligens kaldet AI-modellen – så godt, at op mod ti procent flere hjertestop bliver fanget, når den lytter med.

Samtidig sker det hele ti sekunder hurtigere.

quote Det kommer til at ændre hele den måde, vi driver akutberedskab på i Danmark og i resten af verden

Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstadens Akutberedskjab

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion af et forskningsstudie, der skulle fastslå i hvilket omfang den kunstige intelligens virker, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Og det har kæmpestort potentiale, lyder det fra Freddy Lippert, der er direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Det kommer til at ændre hele den måde, vi driver akutberedskab på i Danmark og i resten af verden, siger han.

- En banebrydende nyhed

Ifølge studiet har ”træningen” af robotten gennem mere end 150.000 opkald bevirket, at den nu kan genkende beskrivelser og mønstre i samtalen og derfor reagere hurtigere.

- Vi har nu i mere end et år analyseret alle opkald og dermed testet og bevist, at vores AI-model faktisk virker i den virkelige verden og ikke kun i testlaboratoriet.

- Det er en banebrydende nyhed, siger Stig Nikolaj Blomberg, som er ph.d.-studerende og arbejder med AI i Region Hovedstadens Akutberedskab.

Bag den kunstige intelligens, som nu er fuldt implementeret i Akutberedskabet, står den danske virksomhed ’Corti’, der ifølge Region Hovedstaden er førende inden for AI og teknologiløsninger.

Livsvigtig tid

Når et hjerte er gået i stå, er tiden den vigtigste faktor for, om det lykkes at få liv i patienten igen.

Hos Akutberedskabet i region Hovedstaden registrerer robotten risiko for hjertestop ved at lytte med – og når det sker, popper en rød alarmboks op på skærmen, som gør visitatoren opmærksom på, at der kan være risiko for hjertestop.

Derefter kan visitatoren hurtigt vejlede om livreddende førstehjælp, sende hjerteløbere afsted, ligesom ambulance og akutvogn bliver sendt hurtigt afsted.

- Hjertestop er de mest tidskritiske opkald, som vi derfor skal reagere hurtigt på. Og netop derfor er det et stort fremskridt, at AI både kan finde flere hjertestop og hurtigere end vi ellers kan. Teknologien skal ikke erstatte et menneske, men være et ekstra sikkerhedsnet.

- Vores medarbejdere er dygtige, veluddannede og erfarne, og vi skal bruge teknologien til at understøtte den menneskelige faktor, siger direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab, Freddy Lippert.

Potentiale for akutberedskaber i hele verden

Men det er ikke kun i Region Hovedstaden, at man glæder sig over virkningen af AI.

Nu har det velansete amerikanske tidsskrift ’JAMA Network Open” netop udgivet en videnskabelig artikel om resultaterne fra Akutberedskabet – og det har skabt international opmærksomhed, lyder det fra Akutberedskabet.

quote Vi er de første, der har testet og dokumenteret AI i en akut sammenhæng med hjertestop.

Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstadens Akutberedskjab

- Vi er de første, der har testet og dokumenteret AI i en akut sammenhæng med hjertestop. Selv om AI virker, viser vores undersøgelse også, at vi skal have mere fokus på at få det rigtige samarbejde mellem 'mennesker og maskine' for at få den fulde effekt. Corti arbejder nu med vores samarbejdspartnere i Sverige, USA og Australien, og vi ser frem til fortsat at udvikle AI-modellen. Det kommer til at ændre hele den måde, vi driver akutberedskab på i Danmark og i resten af verden, siger Freddy Lippert.

Nu er ambitionen at udvikle metoden med brug af AI til at identificere andre tidskritiske akutopkald, som både stroke og meningitis, men også covid-19.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

colourbox

Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

20160518-144516-2-1920x1281we

Op til 11 måneders ventetid i hovedstadsområdet - nu vil partier sætte ind over for "meget stor ulighed"

20210311-133301-L-1920x1277we

Sygeplejerskers strejke kan ramme 48 afdelinger i hovedstadsområdet: Se hvor her

Simon Iversen

'Dovenskab' får Simon til at tage steroider: Forskere skal nu undersøge konsekvenserne

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere