Ny opgørelse kan koste hovedstadskommuner 700 millioner

En ny opgørelse af indvandreres uddannelsesbaggrund kan betyde en ekstra regning på over 700 millioner om året til en stribe hovedstadskommuner.

Mange indvandrere i hovedstadsområdet kommer tilsyneladende med gode uddannelser i bagagen. For en ny opgørelse fra Danmarks Statistik af indvandreres uddannelsesbaggrund betyder, at udligningen fra hovedstadskommunerne står til at vokse markant.

Siden 2005 har indvandreres medbragte uddannelse ellers i mange tilfælde været noteret som uoplyst. Det bliver der nu lavet om på, og det kan eksempelvis i Hørsholm betyde en årlig ekstraudgift på 15 millioner. 

- Det er rigtig mange penge. Hvis man omregner det i folkeskolelærere, er det cirka 20 lærere. Vi har fire folkeskoler i Hørsholm. Det vil sige, at hver enkelt skole skal fyre fem lærere. Så det er virkelig noget, man godt kan mærke, siger kommunens borgmester, Morten Slotved, Kons., til TV 2 Lorry.

34 borgmestre i hovedstadsområdet har dannet fælles front for at få skruet ned for udligningen, der allerede i dag koster dem 13,3 milliarder om året. De retter nu en skarp kritik af grundlaget for den nye ekstra regning, der kan være på vej.

For Danmarks Statistiks opgørelse bygger kun på svar fra 37 procent af de adspurgte indvandrere, der tilmed selv har skullet vurdere deres uddannelsesniveau.

- Det synes vi er et uhyre spinkelt grundlag at flytte for eksempel en halv milliard fra Københavns Kommune og 157 millioner fra Gentofte Kommune. Det er helt uacceptabelt. 

- Vi synes i hovedstadskommunerne, at vi skal have en fair og ordentlig landsudligning. Men det vi kan se er, at tallene bare fortsætter med at stige. Hvis man nu ovenikøbet ændrer på kriterierne, så der flyttes yderligere 700 millioner, synes vi simpelthen, det er hamrende urimeligt, siger Albertslund Kommunes borgmester Steen Christiansen, Soc.dem. 

Opgørelsesmetoden betyder, at en stribe kommuner i hovedstadsområdet skal sende 700 millioner ekstra over udligningsordningen.

Topuddannelse garanterer ikke topjob

På den modsatte side har flere borgmestre i provinsen udtrykt begejstring for den nye opgørelse. For det bør indgå i udligningsregnestykket, når de bedst uddannede indvandrere ofte bosætter sig i hovedstadsområdet.

Men en flot uddannelse fra et andet land, udløser bare ikke pr. automatik et tilsvarende job i Danmark, argumenterer Hørsholms borgmester.

- Udfordringen er, hvis man angiver, at man er ingeniør, men man ikke har arbejdet med den type arbejde, vi har i Danmark. Så kan det godt være, man har ingeniørbaggrund men alligevel ender som taxachauffør.

- Hvis vi fortsætter sådan her, gælder det om at holde vores indvandrere uuddannede. Det bliver kampen om den laveste fællesnævner. Jeg synes, det lyder skidt, der ikke er et incitament til at hæve uddannelsesniveauet, men man får bare penge, hvis man ikke gør noget, siger Morten Slotved.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har varslet en revidering af hele udligningsordningen fra næste år. Ifølge hans partikollega fra Liberal Alliance, Laura Lindahl, så bør man undersøge indvandrernes uddannelsesniveau mere tilbundsgående, før man kræver øget udligning fra hovedstadskommunerne. 

- Generelt er udligningssystemet tit baseret på skøn og antagelser, og det er faktisk rigtig vigtigt, vi får nogle grundigere data, der kan være fundamentet for at flytte penge rundt.

- Det er vigtigt, man ser helhedsorienteret på udligningssystemet i stedet for kun at kigge på enkelte elementer, og det arbejde er sat i gang, siger Laura Lindahl, der samtidig sidder i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune.

Den seneste revidering af udligningsordningen trådte i kraft i 2013.

Herunder kan du se, hvor meget din kommune skal betale eller modtager i udligningsordningen:

Disse kommuner skal betale til udligningsordningen

 

Disse kommuner får penge i udligningsordningen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20200702-092517-A-1920x1369we

Priser på op til 10 millioner kroner: Forældrekøb boomer i København

parkering p-plads parkeringsplads

Røde partier vil begrænse biler i København – men har netop stemt for 167 nye p-pladser

tomme tog

Rejsende kan ikke få plads trods halvtomme tog - pladsbilletter bliver ikke brugt

Lynghøjskolen Roskilde

Forældre banker i bordet: Kommune vil have vendeplads og boliger på skoles grønne område

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere