Ny millionbesparelse: Hovedstadens hospitaler skal fyre

Mellem 110 og 120 medarbejdere i Region Hovedstaden står til at få en fyreseddel, da hospitalerne i regionen skal spare over 100 millioner kroner.

ARKIVFOTO Foto: Linda Kastrup / Scanpix

102 millioner kroner.

Så meget står hospitalerne i Region Hovedstaden til at skulle spare i næste års budget. Besparelserne er det, forvaltningen kalder for en gevinstrealisering, som følger det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen, der ifølge Region Hovedstaden har gjort arbejdet så nemmere for medarbejderne på hospitalsafdelingerne, at der nu kan effektiviseres.

- Vi kan allerede nu se, at der begynder at dukke nogle gevinster op og dem skal vi selvfølgelig have taget hjem, fordi vi har et presset budget, siger Hjalthe Aaberg, regionsdirektør i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Regionen bad inden sommerferien hospitalerne om at foreslå, hvor der kunne hentes effektiviseringer, i forbindelse med Sundhedsplatformen, på budgettet for 2018.

01:29

Kort nyt.

Luk video

Hospitalerne har efter konkret vurdering tilkendegivet, at der aktuelt forventes afskedigelser på ca. 110-120 personer.

Notat fra Region Hovedstaden.

Forslag fra hospitalerne

De enkelte hospitaler har indsendt forslag til, hvordan de vil lave interne omprioriteringer.

Rigshospitalet lægger blandt andet op til at droppe fødselsforberedelse i form af undervisning. I stedet foreslår de, at kommende forældre finder oplysningerne direkte på hospitalets hjemmeside. Derudover mener Rigshospitalet, at Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning kan spares væk og nedlægges som selvstændig klinik.

Det er ikke rimeligt, og det er ikke realiserbart. Det er besparelser skjult i en grønthøstermetode, og det er fuldstændig vanvittigt.

Vibeke Westh, formand for Dansk Sygeplejerråd i Hovedstaden

I et notat fra Region Hovedstaden fremgår det også, at "hospitalerne efter konkret vurdering tilkendegiver, at der aktuelt forventes afskedigelser på ca. 110-120 personer."

- Det er ikke rimeligt, og det er ikke realiserbart. Det er besparelser skjult i en grønthøstermetode, og det er fuldstændig vanvittigt. Det kan man se på de forslag der er kommet tilbage. De handler om fyringer af personale, der er tæt på patienterne, siger Vibeke Westh, formand for Dansk Sygeplejerråd i Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Læs også Kræftpatienter i hovedstaden venter for længe på operation

Beløbet er ikke stort nok

Region Hovedstadens budget vokser næste år med 468 millioner som følge af en forventet stigning i aktiviteten på hospitalerne. Dog trækker allerede vedtagne ændringer i budgettet, besparelser, gevinstrealisering og effektiviseringer i den anden retning for samlet 365 millioner kroner.

Det betyder, at hospitalsområdet i Region Hovedstaden, selvom de skal effektivisere, samlet set får en øget økonomisk ramme på 128 millioner kroner i 2018 i forhold til i år.

Hospitalerne selv synes dog ikke, at det beløb er nok til dække de opgaver, der skal udføres i hospitalsvæsenet. I sidste uge sendte klinikledelserne på Rigshospitalet således et åbent brev ud, hvor de delte deres frustrationer over for mange års effektiviseringer og besparelser.

- Det er i den grad en stigende udfordring at pege på funktioner der kan effektiviseres. De fleste kontaktbetingede funktioner, eksempelvis operationer og fødsler m.v. tager den tid de tager. Resultatet af de løbende besparelser er de fleste steder et faldende kvalitets- og serviceniveau på f.eks. lægekontakt, patientsamtaler og sygepleje, skrev klinikledelserne på Rigshospitalet i brevet.

- Vi har drevet vores personale råt

Siden har ledelserne på både Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, samt Herlev og Gentofte Hospitaler bakket op om Rigshospitalet. Region Hovedstaden erkender også, at der er blevet sparet meget på sundhedssektoren.

- Vi har jo nogle budgetter som bare skal hænge sammen, men jeg synes da, at vi har drevet vores personale råt frem de sidste mange år. Sundhedssektoren har virkelig været et sted, hvor der er lavet mange effektiviseringer og produktivitetsforbedringer. Så jeg kan godt forstå, at vores klinikere føler sig presset, siger Hjalthe Aaberg, regionsdirektør i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Så meget skal hovedstadens hospitaler spare

Amager og Hvidovre Hospitaler: 11,6 mio. kr.
Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler: 7,8 mio. kr.
Bornholms Hospital: 1,6 mio. kr.
Herlev og Gentofte Hospitaler: 22,9 mio. kr.
Nordsjællands Hospital: 9,8 mio. kr.
Rigshospitalet: 37,1 mio. kr.
Region Hovedstadens Psykiatri: 11,2 mio. kr.
I alt 102 mio. kr.

Kilde: 'Forslag til realisering af gevinster som følge af implementeringen af Sundhedsplatformen', Notat fra Region Hovedstaden.

Læs også Chefer på Rigshospitalet siger stop: Vi kan ikke spare mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik