Ny kampagne: Uopmærksomme bilister i søgelyset

Fra i morgen sætter politikredsene i vores område ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene.

Måske tikker der lige en mail ind. Eller sulten melder sig og får dig til at fiske efter en snack.

Det er nemt at blive distraheret - men det kan få fatale konsekvenser, hvis det sker, imens du sidder bag rattet. Faktisk er uopmærksomhed skyld i hvert tredje dødsulykke i trafikken. 

Derfor sætter Københavns, Midt- og Vestsjællands, Vestegnens og Nordsjællands politikredse ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter fra mandag den 2. oktober og hele ugen igennem. 

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Tove Hels, chefkonsulent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

København og Vestegnen er mest uopmærksomme

I marts og april gennemførte Rigspolitiets Nationale Færdselscenter en undersøgelse af, hvad godt 26.000 trafikanter lavede bag rattet. Her viste det sig, at cirka seks procent af bilisterne lavede andre ting, som kan tage fokus fra trafikken.

Det vil sige, at de enten talte i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstillede deres GPS eller spiste eller drak, mens bilen var i fart.

Det tilsvarende tal for tunge køretøjer som lastbiler og busser var hele 15 procent. 

- Ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken, siger Tove Hels.

Samlet set var distraktionen størst i Københavns og Vestegnens politikredse, både når det kommer til almindelige bilister og førere af tunge køretøjer.

Her var der en høj andel af førere, der gjorde brug af håndholdt mobiltelefon, som er den eneste distraktionsskabende aktivitet, der er eksplicit ulovlig. 

Så mange meter kører du i blinde, hvis du er uopmærksom i 4 sekunder

Ny kampagne skal sætte fokus på mental opmærksomhed

Samtidig med politiet sætter ind med uopmærksomhedskontroller i uge 40, gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og landets kommuner kampagnen ”Kør bil, når du kører bil.”

Kampagnen skal sætte fokus på, at det ikke kun er vigtigt at have blikket rettet på trafikken; vores mentale opmærksomhed, hvor vi er optaget af krævende mobilsamtaler eller sidder i egne tanker, udgør også en risiko.

- De fleste kender formentlig den situation, hvor man har kørt fra A til B og ikke kan huske de sidste par kilometer. Det er et tegn på, at man har været så træt, stresset eller optaget af egne tanker, at man ikke har holdt ordentligt øje med, hvor man kører. Lige som det kan være risikabelt at læse eller skrive en sms bag rattet, så er den mentale uopmærksomhed også en udfordring, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hvad laver vi bag rattet?

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

trafikuheld helsingørmotorvejen

Trafik-kaos på motorvejene: Adskillige uheld og lange køer

Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød

playMillioner til cykelprojekt ved kommende station og supersygehus

bus movia

Snart kan du tage cyklen med i alle busser på Sjælland

20190220-143924-4-1920x1281we

Trængselsafgift for køretøjer kan være på vej i København

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere