Nu kan 17-årige sætte sig bag rattet

Fra 1. januar kan 17-årige få kørekort og sætte sag bag rattet med en erfaren bilist ved sin side.

I dag træder en omdiskuteret ændring af færdselsloven i kraft, når 17-årige får mulighed for at tage kørekort og tørne ud på det danske vejnet.

quote Det giver noget ekstra til ens trafikopdragelse, at man har siddet et år med en forælder eller en anden voksen og er blevet guidet, inden man sætter sig ud i en bil alene.

Ole Birk Olesen, Liberal Alliance

Lovændringen er en treårig forsøgsordning, og selv om de mindreårige drenge og piger nu kan få eget kørekort, vil det også fremover kræve en myndig person i bilen.

Den 17-årige chauffør skal nemlig have en erfaren og mindst 30-årig bilist på passagersædet, skriver Ritzau.

Ifølge transportminister Ole Birk Olesen (LA) er hele tanken bag forsøget at øge trafiksikkerheden ved at styrke de yngste bilisters køreevne.

- Det giver noget ekstra til ens trafikopdragelse, at man har siddet et år med en forælder eller en anden voksen og er blevet guidet, inden man sætter sig ud i en bil alene, siger han og fortsætter:

- Det er ikke noget, vi gør for at gøre livet lettere for familierne, for den voksne skal jo fortsat sidde med i bilen og må eksempelvis ikke være fuld. Det handler alene om at øge trafiksikkerheden.

Ministeren henviser i den forbindelse til tal fra Tyskland, der viser, at antallet af ulykker blandt de yngste chauffører faldt med næsten en fjerdedel, da en lignende ordning blev indført i alle tyske delstater i 2008.

- Vi ved selvfølgelig ikke, om de erfaringer kan overføres direkte til Danmark, men det håber vi, og det er det, forsøgsordningen skal afklare, siger Ole Birk Olesen.

Lovændringen blev vedtaget med et knebent flertal bestående af de tre nuværende regeringspartier og Dansk Folkeparti.

Det var dog ikke, fordi oppositionspartierne ikke var med på idéen om kørekort til de 17-årige.

De vendte tommelfingeren ned, fordi lovændringen også indebærer en sænkning af alderen for, hvornår man må køre knallert fra 16 til 15 år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere