Nu er partnere til gravide igen velkomne ledsagere på hospitaler

Siden den 18. marts har ledsagere og partnere med få undtagelser været forment adgang på landets hospitaler. Nu åbnes der op for ultralydsscanninger.

I takt med sundhedsvæsenets gradvise genoptagelse af apparatet som før coronakrisens kæp i samfundshjulet får fædre og partnere til gravide nu lov til at komme med til flere fødselsforberedende aktiviteter på hospitaler.

Fra tirsdag har fødeafdelinger på Region Hovedstadens hospitaler fået grønt lys til igen at invitere fædre eller partnere med inden for til scanninger, hvis de selv vurderer, at de kan håndtere de ekstra gæster forsvarligt.

Hos fødeklinikkerne på de sammenlagte Amager og Hvidovre Hospital har tirsdag været første dag med partnere til stede under ultralydsscanninger næsten to måneder.

Og det har i den grad været efterspurgt, forklarer Dorte Dahl, der er chefjordemoder.

- Det har været et område, hvor vi siden nedlukningen har fået mange henvendelser. Vi har oplevet, at mange fædre eller partnere har været utrolig kede af ikke at kunne være med til fødselsforberedende aktiviteter som scanninger. Så denne her gradvise genåbning har der helt sikkert været efterspørgsel efter, siger hun.

- Vi oplever, at det at være gravid i dagens Danmark i høj grad er en fælles begivenhed, hvor partnere til den gravide – selvom de selvfølgelig har haft forståelse for situationen – har været meget kede af gå glip af vigtige begivenheder som scanninger og undersøgelser.

Dorte Dahl fortæller, at det indtil videre er forløbet problemfrit med fædre og partnere til scanningerne, men at de løbende vurderer situationen for at sikre, at det hele foregår forsvarligt og med tilstrækkelig afstand.

Udvalgsformand måtte selv vente på parkeringspladsen

Siden den 18. marts har gravides partnere såvel som alle andre ledsagere – dog med visse undtagelser – været forment adgang til regionens hospitaler for at mindske risikoen for smittespredning med coronavirus.

Det har betydet, at partnerne har måttet vente uden for hospitalet, mens den gravide er blevet scannet eller undersøgt.

En af dem, der har oplevet dette, er formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt fra De Konservative.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Christoffer Buster Reinhardt måtte selv vente på parkeringspladsen, da hans gravide kæreste skulle scannes.
Christoffer Buster Reinhardt måtte selv vente på parkeringspladsen, da hans gravide kæreste skulle scannes.
Foto: Privatfoto

- Jeg måtte selv stå ude på parkeringspladsen og vente, da min partner var til misdannelsesscanning i marts måned, og det var da meget specielt. Nu gik det heldigvis fint, men hvis nu der havde været nedslående nyt, så havde det været ubehageligt at skulle modtage beskeden uden partneren til stede, siger han og fortsætter:

- Så derfor er jeg meget tilfreds med, at det nu igen bliver muligt for partnere at være til stede, så længe det foregår forsvarligt, siger Christoffer Buster Reinhardt (K) og påpeger, at regionen allerede er i gang med gradvist at skrue op for aktivitetsniveauet – ikke kun på fødeklinikkerne.

Beslutningen om at tillade hospitaler at åbne for fædre, partnere eller andre ledsagere til gravide igen er truffet af Region Hovedstadens kriseledelse, som er et udvalg bestående af en række direktører inden for regionen.

Det er dog langt fra alle fødselsforberende aktiviteter, kommende forældre kan indgå i på hospitalerne. Således foregår undervisning fortsat digital i stedet for hospitalernes auditorier.

Fædre og partnere har gennem hele coronakrisen haft lov til at være til stede under fødslen, medmindre de har haft symptomer eller været syge.

Myndighedernes forbud mod besøg fra pårørende eller ledsagere på sygehuse og plejehjem gælder fortsat i bred udstrækning.

Forbuddet omfatter ikke besøg fra helt nære pårørende til en person, der er kritisk syg eller døende, eller forældres eller andre nære pårørendes besøg hos et mindreårigt barn.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Nordvest(4)

playTusinder coronatestet i Københavns Nordvestkvarter

vaccine

Særligt sårbare i Region Sjælland får nu hjælp til at booke vaccinetid

testcenter danmark

Nu holder testcenter døgnåbent som det første i Danmark

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen: Der kommer ændringer i vaccineprogram

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere