Nu er første spadestik taget til Danmarks kommende børnehospital - sådan kommer det til at se ud

Danmarks kommende børnehospital bliver en helt særlig støbning.

En milepæl.

Sådan bliver det ofte beskrevet, når man tager det første spadestik til et nyt byggeri.

Og det er netop det ord, Region Hovedstaden selv anvender, når de skal beskrive det stadie, som BørneRiget, Danmarks kommende højt specialiserede hospital for børn, unge, fødende og deres familier, netop har rundet.

Projektet har været i gang siden 2016, og det var derfor et ganske særligt moment, da man onsdag tog hul på selve byggeriet, der efter planen skal stå færdigt i 2025.

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) var mødt op med en spade i hånden for at tage det første spadestik. 

Noget, hun gjorde sammen med to børn, der tidligere har været indlagt på Rigshospitalet.

- BørneRiget er et vigtigt skridt på vejen til at sikre, at både fødende og syge børn og deres familier får trygge og gode rammer, så de både i livets lykkelige stunder og i de svære perioder med sygdom kan være en familie, siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse udsendt af regionen.

Hun glæder sig over, at byggeriet nu endelig er skudt i gang.

- Når vi tager første spadestik, markerer vi derfor både startskuddet til nyt hospital i international særklasse, et nationalt fyrtårn og samtidig tager vi sammen et stort skridt på vejen mod at sikre fremtidens menneskelige sundhedsvæsen, udtaler regionsrådsformanden.

Regionsrådsformanden tog det første spadestik med to tidligere indlagte børn.
Regionsrådsformanden tog det første spadestik med to tidligere indlagte børn.
Foto: Sophie Hæstorp Andersen - Facebook

Projektdirektør for BørneRiget Merete Lange glæder sig også over, at projektet nu for alvor går i gang, og at visionerne og ambitionerne kan blive virkeliggjort i byggeriet.

Visioner, som både det nuværende personale samt tidligere og nuværende patienter og pårørende, har været med til at forme og skabe.

- Det er en stor milepæl for projektet og en stor dag, som alle involverede har set frem til. Projektet og alle forberedelserne til byggeriet har jo været i gang længe, men med første spadestik markerer vi, at vi nu for alvor er i gang med at indfri visionen og ambitionerne, siger Merete Lange i pressemeddelelsen.

Sådan bliver BørneRiget

Her på TV 2 Lorry har vi tidligere fortalt, hvad patienter kommer til at kunne forvente på BørneRiget.

Det er arkitektfirmaerne 3XN og Arkitema, der sammen med ingeniørfimaet Niras og Rosan Bosch Studio, har lavet planerne. 

De har lagt vægt på, at det nye BørneRiget skal indbyde til leg og aktiviteter for de syge børn og deres familier.

Hospitaler er nemlig ikke nødvendigvis et sted, som indgyder til leg og glæde blandt børn og unge. Men tanken er, at det skal være en anelse rarere for de mindste i fremtiden at blive indlagt på en sygestue.

Arkitekterne har blandt arbejdet med det, de kalder ”helende arkitektur”, der ud over det funktionelle, også giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse, så børnene og deres familier kan føle sig mere trygge.

børneriget
Foto: Arkitema Architects / 3XN

Som noget helt særligt, bliver det nye hospitalsbyggeri formet som to hænder. Bygningen kommer til at bestå af et såkaldt "hjerte" i midten, hvortil der bygges en række afsnit - kaldet fingre.

Af planerne fremgår det, at alle sengestuer så vidt muligt skal have udsigt over byen.

For enden af hver finger placeres et dobbelthøjt rum med vinterhaver, så man, uanset hvor man ligger, maksimalt har 20 meter til et grønt område.

Når BørneRiget - Rigshospitalets afdeling for børn, står færdig, vil den på få dage kunne omdannes til at tage imod et meget stort antal patienter.

Klar til ny epidemi

I forbindelse med coronavirussens indtog har det endnu ikke færdigbyggede børnehospital gjort sig klar til ny epidemi. I så fald sådan en - gud forbyde det – altså måtte opstå.

Som noget helt særligt kan de enkelte fingre i bygningen således isoleres fra de andre.

Ved alle fingrene kommer der til at være direkte indgang fra gadeplan i tilfælde af infektioner, og stuer og afdelinger kommer til at kunne indrettes på flere måder og have plads til dobbelt så mange patienter.

børneriget
Foto: Arkitema Architects / 3XN

Så hvor der på en normal dag er plads til 200 patienter, er der under kriser og epidemier - som eksempelvis ved den aktuelle coronapandemi - plads til 400 patienter.

I det fingerformede børnehospital kan intensivkapaciteten fordobles fra 48 pladser til 96, og i løbet af et døgn eller to kan enkeltmandsstuer udvides til tomandsstuer, med alt hvad der er behov for af ilt og sug og overvågning.

Plads til 900 patienter

BørneRiget forventes at være færdigbygget i 2025 og vil kunne huse 1200 medarbejdere og modtage 900 patienter.

Det samlede byggefelt er 17.900 kvadratmeter og ligger i den vestlige del af Rigshospitalets område mod Amorparken og skaterparken i Fælledparken.

Børneriget
Foto: Arkitema Architects / 3XN

Hospitalet er skabt med støtte fra og i samarbejde med Ole Kirks Fond – det er en fond, der har rod i Lego-familien, der som bekendt ved en ting eller to om børn og leg.

- Det har været et fantastisk samarbejde. Leg er allerede en væsentlig del af sundhedsvæsnet, der hvor der er børn. Med samarbejdet har fonden kunne stille sin unikke viden og erfaring til rådighed, så legen på BørneRiget bliver integreret i både bygningen, indretningen og i personalets adfærd. Og dét er et nybrud, skriver regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen i et opslag på Facebook.

- Jeg tror på, at det vil skabe bedre og mere trygge oplevelser for dem, der bliver brugere af BørneRiget. Men det er også tanken, at det skal deles: Løsninger, der virker godt for børn og familier hos os, kan måske skabe bedre forhold for indlagte børn i andre dele af landet – eller i andre lande, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Fakta om BørneRiget

  • BørneRiget kommer bl.a. til at rumme 179 enestuer, 79 ambulatorierum og 15 operationsstuer.

  • Hospitalet bliver på otte etager (0-7), en kælder samt en tagetage til teknikken.

  • Når BørneRiget åbner i 2025, bliver der plads til 900 patienter og deres familier samt ca. 1.200 læger, sygeplejersker, jordemødre og andet personale.

  • Patienterne kommer fra hele Danmark, Grønland og Færøerne.

  • BørneRiget er et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond. Region Hovedstaden finansierer projektet med en bevilling på 1,4 mia. kr. og Ole Kirk’s Fond støtter med 600 mio. kr.

  • Bygningen er tegnet af 3XN arkitekter, Arkitema, NIRAS og Kristine Jensens Tegnestue.

  • Se Ole Kirks’s Fonds film om BørneRiget


Kilde: Region Hovedstaden


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik