Nu åbner landets første demensvenlige hospitalsafsnit

Et helt nyt afsnit til demenspatienter er netop åbnet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Det skal give patienterne en mere rolig og tryg indlæggelse.

02:57

Lise Simons er glad for den nye kalender, det nye ur og patienttalven, for så kan hun følge med, selvom hun er indlagt.

Farvede stueindgange, matte gulve og snak ud fra gamle avisforsider. 

Det er blot nogle af de ting, som skal forbedre demenspatienters oplevelse af at være indlagt på landets første demensvenlige afsnit på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Læs også 10 tegn på, din pårørende måske er dement

Afsnittet er permanent og lavet specifikt til patienter med demens - og det har man gjort ved at tage forskellige indretningsmetoder i brug. Eksempelvis er alle indgange til stuer malet i forskellige farver, så patienter lettere kan finde rundt.

Når man ligger her og er syg, så kan man nemt miste fokus. Og så er det rart, at man tydeligt kan se, hvad dato og klokkeslæt det er.

Lise Simons, patient

- Når man er kognitivt svækket eller dement, så kan man godt have svært ved at orientere sig. Så det vi prøver er at lave rammerne meget, meget tydelige og guide dem til at være i et rum, så de ikke bliver forvirrede og utrygge, siger Anette Ekmann, seniorforsker, Geriatrisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital til TV 2 Lorry.

Læs også 5. klasser rykker ind hos demente: "Det bedste jeg har oplevet i min skoletid"

Se forskellen på den demensvenlige afdeling og den geriatriske afdeling:

Det nye demensafsnit med de farvede døre til patientstuerne. I et år kører et forskningsprojekt mellem de to afsnit - det gamle og det nye. Patienterne får samme pleje og behandling på de to afsnit, men de er forskelligt indrettet.

Det gamle afsnit, som er med i forskningsprojektet. 

Derudover er kommet et nyt, mat gulv. Og selvom det virker banalt, har det stor betydning:

- Det gamle var meget blankt, og det så glat og vådt ud, og så bliver patienter usikre, når de går. Nu har vi fået lagt et helt mat gulv, og så er de meget mere trygge, når de skal ud at gå, siger Anette Ekmann.

Læs også 5. klasse viser vejen: Sådan taler du med demensramte

Demensafsnit giver mere ro

Der er plads til 20 patienter, som skal visiteres til afsnittet. En af dem er Lise Simons fra Østerbro på 91 år. Hun har netop været indlagt for tredje gang. 

Læs også Datter til dement om rørende tv-øjeblik: "Der begyndte jeg at græde"

- Da jeg lå herinde sidst, kunne jeg ikke finde ud af, hvad dag det var, eller hvad årstal vi var i, eller hvad jeg hed, siger Lise Simons til TV 2 Lorry. 

Hvad er demens?

Demens er betegnelsen på den tilstand, man kommer i, når de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom.
Den hyppigste årsag til demens er Alzheimers-sygdom, som mindst halvdelen af alle mennesker med demens lider af. Der er dog mere end 200 forskellige sygdomme, som kan medføre demens.
Foruden Alzheimers-sygdom er vaskulær/kredsløbsbetinget demens en hyppig årsag, mens fx Lewy body-demens, demens ved Parkinsons-sygdom og frontotemporal demens er mindre hyppige.

Kilde: Nationalt videnscenter for demens

Lise Simons er glad for den nye kalender, det nye ur og patienttalven, for så kan hun følge med, selvom hun er indlagt.

Det er første gang, at Lise Simons er på det nye afsnit, og hun er særligt glad for kalenderen, uret og patienttavlen, der som noget nyt sidder på væggen ved hver seng, så patienterne kan følge med. 

- Når man ligger her og er syg, så kan man nemt miste fokus. Og så er det rart, at man tydeligt kan se, hvad dato og klokkeslæt det er. Det er meget, meget fint, synes jeg, siger Lise Simons. 

Læs også Mørketal skjuler dobbelt antal demensramte, advarer forening

På stuerne kan de nu tænde lyset over hver enkelt seng i stedet for på hele stuen, så andre patienter ikke forstyrres unødigt af lys, og så er der markant mindre larm fra klokkesystemet, som patienterne bruger, når de ringer efter hjælp. 

Vi prøver at vise, om indretning gør noget i at understøtte patienternes oplevelse og håndterbarhed af deres egen indlæggelse.

Anette Ekmann, seniorforsker, Geriatrisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

- Patienterne giver også udtryk for, at der er meget mere roligt, end hvis de har været på andre afsnit for eksempel, hvor de har oplevet klokkesystemet ringe. De kan mærke, der er mærkbar en forskel, siger Aino Kalleshave Schläger, social- og sundhedsassistent, Geriatrisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital til TV 2 Lorry.

På alle stuerne er der et billede af hospitalet, så patienterne ved, hvor de er, og der er et billede af patienten selv, og hvad de er gode til, så det ikke kun handler om indlæggelsen.

I opholdsstuen er der fokus på minder og samtale fra gamle avisforsider.

Gamle avisforsider som skal skabe rum til samtale og minder.

Læs også Kommune får 1,6 millioner: Nu vil de være demensvenlige

- Man kan snakke om en begivenhed. Man kan snakke om kjoler eller medaljer - alt afhængig af, hvad det er for en patient. Om hvor gamle de var, da det her skete, om de kan huske det. Det kan give anledning til mange gode samtaler, siger Anette Ekmann. 

Læs også 5. klasse viser vejen: Sådan taler du med demensramte

I løbet af det næste år kører der et forskningsprojekt, hvor der indsamles data fra det nye afsnit og det geriatriske afsnit på hospitalet.

Det nye gulv er mat, så de demente ikke er utrygge ved at gå på gulvet. I det gamle afsnit ser gulvet nemlig glat og vådt ud. Det kan i værste tilfælde få patienterne til at falde. 

- De har samme pleje og behandling på de to afsnit, men de er forskelligt indrettet. Vi prøver at vise, om indretning gør noget i at understøtte patienternes oplevelse og håndterbarhed af deres egen indlæggelse, siger Anette Ekmann.

Håbet er, at forskningsprojektets resultater kan inspirere andre hospitaler til at indrette demensvenligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik