Nordsjællandske borgmestre vil have nationalpark NU

Tålmodigheden er opbrugt. Nu er det tid til at tage arbejdshandskerne på!

Sådan er meldingen fra borgmestrene i en række nordsjællandske kommuner, inklusiv Helsingør, til folketingsmedlemmerne og regeringen i forhold til, at det bliver ved med at trække ud at få projektet med Nationalparken Kongernes Nordsjælland godkendt på Christiansborg.
Det skriver Helsingør Dagblad fredag.

- Vi har gjort vores arbejde. Nu er det Folketingets tur, erklærer Johannes Hecht-Nielsen, Helsingør-borgmester.
Det er Hecht-Nielsen og hans kolleger i Fredensborg, Gribskov, Halsnæs og Hillerød Kommuner, der nu er trætte af at vente. I går havde de foretræde for Folketingets miljøudvalg, og borgmestrene opfordrede til at få taget en beslutning omkring afgrænsningen af Nationalparken Kongernes Nordsjælland.

I en fælles udtalelse pointerer de fem borgmestre, at »vores budskab var tydeligt. Vi er parate og vi vil gerne i gang! Vi vil gerne have en nationalpark. Og den skal være ambitiøs. Naturmæssigt har vi i Nordsjælland rigtig meget at byde på. Vi har Danmarks biologisk rigeste naturskove og sumpskove. Vi har Danmarks to største søer, Arresø og Esrum Sø. Kulturelt har vi historisk været kongernes foretrukne opholdssted, hvilket blandt andet kan ses i Søborg, Gurre, Esrum, Dronningholm, Fredensborg og Frederiksborg Slot, og som kommuner arbejder vi seriøst med at sikre de mange herlighedsværdier, vi har. Vi har allerede en række faciliteter til natur og kulturoplevelser, som vores borgere er flittige brugere af. En nationalpark ville betyde, at vi ville kunne tiltrække endnu flere mennesker fra hovedstadsregionen, og turister fra hele verden!«.

Det er overordnet set landbruget, som stikker en kæp i hjulet på nationalpark-projektet. Landmændene frygter ringere vilkår og mindre selvbestemmelse, hvis de siger ja til, at deres marker bliver inkluderet i nationalparken. Det forstår Johannes Hecht-Nielsen ikke.

- Det er helt overvejende en gruppe landmænd, der erklærer modstand mod nationalparken. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor de gør det. Nationalparken giver dem muligheder og slet ingen begræsninger, for det vil for dem være de samme regler, der gælder i parken som udenfor. Til gengæld bliver deres ret til fortsat at drive landbrug beskyttet, når de kommer under nationalparken, siger Helsingør-borgmesteren.

Miljøminister Ida Auken har netop igangsat en analyse og kvalitetssikring af en undersøgelse, som landbruget selv har lavet blandt deres medlemmer om holdningen til Nationalparken Kongernes Nordsjælland.
Når det arbejde er afsluttet, vil Auken indkalde partierne, der er med i nationalparksforliget, til nye drøftelser. Og det kan ikke gå hurtigt nok, mener de fem borgmestre.

»Hverken vi eller landbruget kan være tjent med, at beslutningen bliver ved med at trække ud. Vi er alle interesserede i en snarlig afgørelse. Det er nu den fjerde miljøminister, siden planerne om en Nationalpark Kongernes Nordsjælland første gang blev igangsat. Vi har inddraget borgerne og lodsejerne ved mange møder undervejs i processen. Vi har leveret skitser til den lille, den mellemstore og den store nationalpark. Som borgmestre er det vores alles opfattelse, at der er endog meget stor opbakning til en nationalpark blandt borgerne. Forudsætningerne er klare. Der skal laves frivillige aftaler med lodsejerne, nationalparken vil ikke medføre særlige indskrænkninger eller restriktioner i produktion eller udvikling, og lodsejerne modtager 100 procent kompensation. Vi vil derfor gerne opfordre til, at der snarest tages en beslutning om en forhåbentlig ambitiøs Nationalpark Kongernes Nordsjælland«, hedder det i den fælles udtalelse fra Johannes Hecht-Nielsen, Thomas Lykke Pedersen, Helge Friis, Jan Ferdinandsen og Kirsten Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik