Nordisk madtrend får os til at spise giftige planter og svampe

Når glade danske amatørkokke har været på skovtur, medfører det ikke sjældent, at telefonen kimer hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Det skyldes, at mange danskere ikke kender de planter, de bringer med sig hjem til spisebordet, skriver metroxpress.

Overlæge fra Giftlinjen Niels Ebbehøj oplyser, at 2.511 danskere sidste år henvendte sig, fordi de var blevet syge, dårlige eller forgiftet af at spise planter eller svampe, som de havde plukket i den danske natur. Og nu er det højsæson igen.

- Lige nu er der en haveplante i skoven, der hedder høsttidløs. Om efteråret ligner den en lilla krokus, men nu ligner den de populære ramsløg. Den er rigtig giftig. I princippet kan man dø af den. Det er heldigvis ikke sket. Men du kan komme slemt af sted, hvis du plukker en nævefuld af den og eksempelvis laver pesto af det, siger Niels Ebbehøj.

Ifølge madsociolog på Professionshøjskolen Metropol Jon Fulgsang er tendensen til at finde mad i skoven stigende, og den er inspireret af verdens bedste restaurant, der er dansk.

- At der sker en opblomstring i antallet af danskere, der tager i skoven efter mad, er foranlediget af en gastronomisk bevægelse, som godt kan føres tilbage til Noma, siger han og fortæller, at også madprogrammer motiverer danskerne til at gå på madjagt i naturen.

Jon Fuglsang råder plantejægerne til at fokusere på én type plante ad gangen, da det ellers kan gå galt, selv om det ser let ud, når tv-kokke tryller skovvækst om til en forret.

- Mange tænker ikke over, at den danske natur også byder på fare, og der kan være en umiddelbar begejstring, som man skal passe på med, siger Jon Fuglsang.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik