Nødbremser skal redde cyklister fra uopmærksomme bilister

Vejene er blevet mere sikre de seneste år. Men det er særlig bilister, der kommer mindre til skade.

Trætte bilister, der på vej hjem fra arbejde overser en cyklist i et højresving, bør fremover kunne blive assisteret af deres bil.

Det mener dokumentationschef for Rådet for Sikker Trafik Jesper Sølund, som opfordrer politikerne til at lette afgifterne på avancerede nødbremsesystemer i biler.

- I dag er der kun avancerede nødbremsesystemer i meget dyre modeller. Men hvis man giver afgiftslettelser, vil man meget hurtigt få dem ud i mindre og billigere biler, siger han til Ritzau.

Generelt kommer rekordfå danskere til skade i trafikken. Det viser tal fra Vejdirektoratet lørdag. I de 80 år, der er lavet statistisk på området, har der aldrig været lavere tal.

Men det er særlig bilisterne, der kan føle sig sikrere. For fodgængere og cyklister har faldet i tilskadekommende ikke været lige så markant.

Avancerede nødbremsesystemer bemærker fodgængere, cyklister og knallerter. Systemet standser bilen, hvis chaufføren ikke selv gør det. Hvis avancerede nødbremsesystemer bliver mere udbredte, vil det gøre vejene sikrere for de bløde trafikanter, håber Jesper Sølund.

- Biler er blevet meget mere sikre. Men i mange år har der været fokus på at beskytte fører og passagerer. Vi bliver nødt til at fokusere mere på, hvordan vi kan forebygge ulykker med fodgængere, cyklister og knallertkørere, siger Jesper Sølund.

Desuden skal særlig cyklister være mere opmærksomme på, hvad der sker i trafikken. Især ved kryds, hvor to ud af tre ulykker finder sted.

- Vi har en udfordring med udbredt brug af mobiltelefoner. Alle kan nok nikke genkendende til fodgængere og cyklister, som går med øjnene ned i mobiltelefonen i stedet for at kigge på trafikken, siger dokumentationschefen til Ritzau.

I alt kom 3156 danskere til skade i trafikken sidste år. 1379 af dem kørte i personbiler, mens 392 var fodgængere, 835 cyklister og 365 knallertkørere. Resten kørte blandt andet lastbil, bus eller motorcykel, beretter Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

Anklager vil have ældre ægtepar idømt fængsel for hadforbrydelse mod ung kvinde

politi 112 politibil

Knivoverfald i Nordvest: Politiet efterlyser tre mænd

20191011-134929-3-1920x1280we

Mand overdænget med slag og stukket med kniv i København

Genrebillede

Gymnasie ramt af kæmpetyveri: 120 designerstole forsvandt over weekenden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere