Navnekrig om vikingeborg

Der er udbrudt navnekrig om Danmarks nye Vikingeborg, der fornylig blev fundet i køgeområdet.

Der er udbrudt navnekrig om Danmarks nye Vikingeborg, der fornylig blev fundet i køgeområdet. Vallø Stift, som ejer jorden, hvor vikingeborgen ligger, har gjort krav på navnet Vallø Ringborg. Men i landsbyen Lellinge ønsker man den skal hedde Lellinge Ringborg, da vikingeborgen er fundet lige udenfor byen. I Køge Kommune er de dog mere interesseret i navnet Køge Ringborg. Navnekonflikten skyldes den store brandingværdi - den nye vikingeborg kan skabe som turistattraktion. Ved Lellinge kirke er graveren og landsbyens formand for lokalarkivet, Henning Mathiesen, fortørnet over at Vallø stift har sat sig på navnet. Han mener Lellinge ringborg er det rigtige navn, da udgravningerne kun ligger få 100 meter fra landsbyens kirke

"Det er forkert, at man prøver at markedsføre virksomheden Vallø Stift på et fortidsminde, som skulle være vores fælles eje", siger Henning Mathiesen til TV2/Lorry.

Vikingeborgen er placeret lige udenfor Lellinge by, der er en del Køge Kommune. Vallø stift ligger derimod i Stevns kommune omkring 12 kilometer væk. Derfor mener Køges konservative borgmester, Flemming Christensen, også at Vallø stift har været lidt for hurtigt ude, da de i samarbejde med Danmarks Borgcenter navngav vikingeborgen. I Køge Kommune ser nemlig helst, at den kaldes Køge Ringborg

"Selvfølgelig får vi nok noget at sludre om med vores venner ude på Vallø Stift. Fordi skal vi være med til markedsføring og branding af vikingeborgen, så har vi nok et bedre forslag end Vallø Ringborg, siger Flemming Christensen.

Ifølge Borgmesteren er det nemlig langt fra ligegyldigt, hvilke navn ringborgen får. For der er masser af brandingværdi, fondsmidler og turister i en vikingeborg. En attraktion, som Køges turistbureau længe har sukket efter at kunne markedsføre.

"Når vi finder sådan en borg, er det en sensation. Der bliver skrevet om den i hele verden, så den ville kunne lokke en masse turister til området", siger turistchefen i VisitKøge, Lars Nielsen.

Den profeti er Køges borgmester enig i. "Amerikanske turister, som kommer til København, kun godt blive lokket her ned af sådan en attraktion", siger Flemming Christensen (C).

Fornylig blev landsbyskolen nedlagt i Lellinge, så her vil borgerne kæmpe med næb og klør, for at kunne brande sig som vikingeby. "Det vil betyde at Lellinge igen kommer på landkortet. Vi har mistet vores skole og dermed har vi mistet arbejdspladser. Et nyt borgcenter ville skabe nyt liv", siger Sonja Jensen, som har boet i Lellinge i 26 år.

Stiftsforvalteren i Vallø, Søren Boas, ønskede i dag ikke at udtale sig om navnestriden.

I følge Kulturstyrelsen, findes der ikke en lov for navngivning af fortidsminder. Men det er kutyme, at fund navngives af det museum, der foretager den første, officielle registrering af dem.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere