Min mening: Sænk prisen på bus, S-tog og metro

Alt for mange københavnere dør for tidligt på grund af luftforurening. Det skal der laves om på med langt billigere offentlig transport. Det mener Alternativets politiske leder Uffe Elbæk.

Af Uffe Elbæk, folketingskandidat for Alternativet i Københavns Storkreds

Jeg elsker København. Men jeg elsker ikke de bilkøer og den trængsel, der i stigende grad præger vores hovedstad.

Udover at mange mennesker spilder utrolig meget tid på at sidde i kø, betyder luftforurening hvert år, at omkring 1.700 mennesker i hovedstadsområdet dør for tidligt. For mig at se er det simpelthen uacceptabelt, at man kan dø af den forurening, der er i København.

Derfor er det en central prioritet for både mig og Alternativet at sikre, at der kommer færre forurenende benzin- og dieselbiler i byen.

Det kan man gøre på mange måder – og vi har fra Alternativets side også en stribe forskellige bud – men ét helt centralt forslag er at gøre den offentlige transport markant billigere, så det bliver endnu mere attraktivt at tage eksempelvis buslinje 5C, metroen eller S-togene.

MIN MENING

En investering i fælles sundhed og bedre klima

Derfor foreslår vi i vores regeringsprogram at gøre den offentlige transport 30 procent billigere i hele landet og herunder selvfølgelig også København og resten af hovedstadsområdet. Det er ikke billigt, og derfor har vi selvfølgelig anvist finansiering til det, men det er en investering i vores fælles sundhed og et bedre klima.

For udover den store negative effekt eksempelvis dieselbiler eller lastbiler har på vores luftkvalitet, er transportsektoren i det hele taget også kendetegnet ved en stor klimapåvirkning, som vi må og skal gøre noget ved.

Transportsektoren står for 34 procent af Danmarks energiforbrug og langt det meste af den energi, der bruges, er ikke vedvarende energi, men kommer i stedet fra fossile brændsler som olie.

Så jeg ønsker en hovedstad med billigere offentlig transport og færre biler – og hvis vi absolut skal have flere biler, så lad det blive elbiler eller andre grønne biler.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

udlejningskøretøjer

Flertal vil opkræve højt gebyr fra udlejningsløbehjul og cykler: Helt absurd, lyder kritikken

20201209-103931-L-1920x1280we

Kritikere vil udskyde Lynetteholm-plan til efter nedlukning - online debat er ikke nok

Line Barfod

Politisk sværvægter valgt som Enhedslistens borgmesterkandidat

Ulovlig hegn ved havn

playTrodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere