Min mening: Mere borger - mindre stat

Martin Nordstjerne Rasmussen (Partiet Klaus Riskær Pedersen) mener, at uarbejdsdygtige skal overføres til delvis borgerløn. Han påpeger, at borgeren dermed bliver ”fredet”.

Af Martin Nordstjerne Rasmussen, folketingskandidat for partiet Klaus Riskær Pedersen i Sjællands Storkreds

Lov om aktiv beskæftigelsespolitik og lov om aktiv socialpolitik adskilles i praksis. Jobcentre skal effektiviseres, så der måles mere på resultater frem for aktivitet, antal af møder og kurser mv.

Folk skal ikke jagtes og tyranniseres af et system, som vi kan se på det seneste, nedbryder fremfor opbygger. Der skal være mindre bureaukrati og kontrol i det offentlige og jobcentrene. Åbenlyst uarbejdsdygtige påbegynder et forløb, der ikke må overstige mere end 13 uger med en særlig individualiseret konference. Er de herefter uarbejdsdygtige, skal de overføres til delvis borgerløn.

MIN MENING

Ud fra en individuel vurdering skal de befolkningsgrupper, der er fanget vedvarende på førtidspension, invalidepension, kontanthjælp m.v., overflyttes til delvis borgerløn i stedet.

Delvis borgerløn tildeles for 2 og 5-årige perioder. I borgerløn-perioden vil borgeren ikke skulle visiteres til nye tilskud eller stå til rådighed for arbejdsmarkedet – borgeren bliver altså ”fredet”.

Hovedløse aktiveringer og kurser

Med delvis borgerløn bortfalder alle andre tilskud og er uafhængig af husstandsindkomst. Delvis borgerløn udbetales som en nettoudbetaling og er skattefri.

Inden for rammerne af det skattefri bundfradrag kan en borger på delvis borgerløn tage anden lønnet beskæftigelse.

Sagen er, at hvis de offentlige medarbejdere på jobcentrene spares væk, vil der være råd til at give en borgerløn til de åbenlyst uarbejdsdygtige borgere, så det ej går hen og bliver et offentligt beskæftigelsesprojekt for de ansatte, som en studerende på EUC i Køge udtalte. I det private kan man nemlig finde en ny leverandør, hvorved udviklingen vil gå frem, men det kan det ikke i det offentlige. Derfor bliver vi nødt til at se på, om måden det gøres på er god nok, eller om vi skal foretage en fundamental ændring.

Debatten om borgerløn skal være en debat om, hvor der kan skabes værdi for borger og samfund - både menneskeligt og økonomisk og i forhold til åbenlyse uarbejdsdygtige set i lyset af de mange resurser, der spildes på hovedløse aktiveringer og kurser. I virkeligheden er det en debat, som kan være med til at afdække det nuværende systems svagheder til gavn for både skatteyder og borger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Hans Toft 2018

Går af efter 28 år som borgmester: ”Han symboliserede det kommunale Konservative”

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere