Min mening: Kampen for klimaet starter i Nordsjælland!

En opgradering af kystbanen, Øresund som maritim nationalpark og et naturreservat i Gribskov. Martin Lidegaard (Radikale Venstre) vil med disse initiativer kæmpe for, at vi vinder kontrollen over den globale opvarmning.

Af Martin Lidegaard, folketingskandidat for Radikale Venstre i Nordsjællands Storekreds 

Forandring kommer nedefra. Det har jeg lært gennem tyve års kamp for klimaet. Når det er lykkedes at gøre Danmark til et af verdens førende lande inden for grøn energi, skyldes det især de tusindvis af grønne ildsjæle i kommuner, virksomheder og foreninger, der sammen har presset Christiansborg til at tage handling.

Derfor bliver det også afgørende, hvilke konkrete klimamål vi politikere opstiller for de næste fire år – ikke mindst på lokalt niveau. I Radikale Venstre ønsker vi et bindende klimamål for hele Danmark på mindst 60% CO2 reduktion i 2030, og det kræver indsatser på både lokalt og nationalt niveau. Det er jeg samtidig overbevist om vil føre til et bedre liv for borgerne, ikke mindst i min egen storkreds Nordsjælland, hvor tre oplagte initiativer trænger sig på:

Kystbanen skal opgraderes

Det er intet mindre end en skandale, at Danmarks mest brugte togbane kører så elendigt. De grønne pendlere skal opleve færre forsinkelser og flere tog, og det kan ifølge COWI sikres for et overkommeligt beløb.

Det skylder vi de mange passagerer på Kystbanen, men det skylder vi også klimaet.

Det går simpelthen over min forstand, hvordan regeringen og DF kunne få sig selv til at afsætte over 110 milliarder kroner til trafikinvesteringer uden at øremærke én eneste krone til Kystbanen. En god kollektiv transport i hele Nordsjælland er afgørende, og derfor bør der selvfølgelig også investeres i en ny S-tog station ved det nye super sygehus i Hillerød.

Øresund skal være maritim nationalpark

Efter årtiers kamp er det endelig lykkedes at få stoppet sandsugningen i Øresund, og hurra for det! Jeg er stolt over, at det var et af mine forslag i Folketinget, der fik os så langt, men jeg mener ikke, at vi er helt i mål! Ambitionen må være at gøre hele Øresund til en maritim nationalpark til glæde for alle nordsjællandske borgere, dyr og planter i vandet, turismen - og klimaet.

MIN MENING

De færreste tænker over det, men velfungerende have er også en vej til et bedre klima. Det kan en fredning af Øresund selvfølgelig ikke sikre i sig selv, men det kunne blive et vigtigt eksempel til efterfølgelse.

Et naturreservat i Grib Skov

På samme måde bør vi følge op på den nationalpark – Kongernes Nordsjælland – som vi endelig har fået i vores del af Danmark. Hvorfor ikke være mere ambitiøse og udlægge en stor del af Gribskov til naturreservat, hvor man ikke fælder de gamle bøge, og hvor naturen får lov til at udfolde sig til glæde for dyr, planter og mennesker – og for klimaet. Både et aktivt skovbrug og urørt fredskov rummer store muligheder for at optage mere CO2. Lad os da gå efter dem til glæde for alle!

Og sådan kunne jeg sådan set blive ved. Bedre forhold for cyklister. Udbedring af flaskehalse på motorveje, så bilerne ikke skal holde i kø i timevis. Offentlige udbud, der kan stimulere og udvikle grønne virksomheder i Nordsjælland. Styrkelse af skoler og ungdomsuddannelsers indsatser. Osv. osv. Alt dette skal selvfølgelig gå hånd i hånd med den nationale indsats for at få gjort især transporten og landbruget mere bæredygtigt.

Min pointe er sådan set enkel: Klimaet er for mig det vigtigste tema i den kommende valgkamp. Det er det af den enkle grund, at de næste ti år bliver altafgørende, hvis vi skal genvinde kontrollen over den globale opvarmning. Den gode nyhed er, at vi kan handle, hvis vi vil, og at der er rigtig mange gevinster ved at gøre det. Ikke mindst i Nordsjælland!

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Hans Toft 2018

Går af efter 28 år som borgmester: ”Han symboliserede det kommunale Konservative”

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere