Milliarder fra hovedstaden til Jylland: Det mener de på borgen

Udligningsordningen, der sender milliarder fra rige kommuner til fattige kommuner, er udskældt blandt borgmestre i hovedstadsregionen. Men hvad siger politikerne på borgen?

Foto: Scanpix

Blandt borgmestre og politikere er 'udligning' et omdiskuteret og, for nogen, udskældt ord i disse dage.

Og det ligger 34 borgmestre i hovedstadsområdet så meget på sinde, at de er gået sammen om en helsidesannonce i fredagens Berlingske under rubrikken "Stop pengestrømmen til Jylland", for at skabe fokus på det, som de mener er et problem; udligningsordningen mellem kommunerne i Danmark. 

Læs også Så mange millioner sender din kommune til Jylland i år

I 2018 skal hele 14,2 milliarder kroner sendes ud af 28 kommuner i Hovedstadsområdet, mens kun en brøkdel af pengene havner i hovedstadsregionen igen.

Samtidig har Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, LA, varslet en revidering af hele udligningsordningen fra næste år.

Men hvad mener politikerne på Christiansborg om de mulige udsigter til, at endnu flere penge skal ud af hovedstadskommunerne og sendes til kommuner mod vest? 

Læs også Ny opgørelse kan koste hovedstadskommuner 700 millioner

Vi har foretaget en stikprøve-rundrigning blandt de politikere, der er valgt til Folketinget i TV 2 Lorrys sendeområde og stillet dem spørgsmålet:

Skal hovedstadskommunerne give flere penge i udligningsbidrag til jyske kommuner, end de gør nu? 

Her er, hvad de svarede:

Pelle Dragsted, Enhedsl., MF

- Der skal laves en ny refusion, som giver til de fattigste kommuner. Alle kommuner skal have flere penge, men de fattigste skal have endnu flere. Tilhænger af en større reform, hvor de fattigste vil få markant flere penge end de gør i dag.

Jan E. Jørgensen, V., MF

- Nej.

Peter Hummelgaard, Soc.dem., MF

- Grundlæggende så deler jeg mange af de synspunkter, annoncen giver udtryk for. Der er enormt mange udgifter i hovedstadens kommuner. Der er i forvejen mange sociale udgifter, som mange af de jyske kommuner ikke har.

Morten Bødskov, Soc.dem., MF

- Nej.

Joachim B.Olsen, LA., MF

- Nej for helvede. Det er en overdrevent og skadelig udvikling, der finder sted. Der skal være mindre udligning.

Jan Erik Messmann, Da. Folkep., MF

- Nej. Det skal de ikke. Det er uretfærdigt, at andre kommuner får så meget. For eksempel Rudersdal bidrager alt for meget. Hvis vi kigger på tallene, kan man sagtens se uretfærdigheden.

Pernille Schnoor, Alt., MF

- Det har vi ingen politik på. Der er behov for en ny måde at tænke det på. Det er for komplekst. Så der er behov for gennemsigtighed i måden, man fordeler pengene. Der skal luges ud i udligningsordningen, for den er ikke logisk alle steder.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik