Mia blev udsat for mom-shaming: Følte, jeg ikke var god nok

Hver sjette forælder har været udsat for negative kommentarer, når de deler indhold om deres børn på sociale medier. Det rammer især mødre.

FAKTA: Mom-shaming

Begrebet stammer fra USA og dækker over de negative reaktioner eller udskammende kommentarer, mødre såvel som fædre kan blive mødt med, når de deler indhold om deres børn på de sociale medier.

Kilde: Urban Dictionary

Egentlig var det bare et helt uskyldigt tip, der skulle hjælpe ved pottetræning. Mia Bjørnfort havde belønnet sin søn med vingummi, for at lære ham at bruge potten selv. Det virkede over al forventning.

Derfor delte bloggeren og moren til fire tippet med sine mange følgere på de sociale medier.

Et foto med en slikskål og en sparkedragt ledsaget en tekst om pottetræningstippet blev lagt op på facebook. Den slags opslag laver hun tit. Hun driver nemlig bloggen ammemafiaen.dk, hvor hun deler tips og erfaringer til forældre med småbørn.

Det var noget, der genererede kommentarer. Første kommentar var positiv.

- Men så kom der nogle negative, siger Mia Bjørnfort til programmet RUC Undersøger, der er et program produceret af studerende fra RUC.

Her læser Mia Bjørnfort et eksempel på en af de negative kommentarer op, som hun fik i forbindelse med et opslag om pottetræning.

Rammer oftest mødre

Det er helt naturligt, at forældre som Mia Bjørnfort deler oplevelser og billeder af deres børn med omverden, forklarer psykolog med speciale i børn og familier.

- De fleste forældre er stolte af deres børn og vil gerne vise dem frem. Det er en moderne måde at vise dem frem på. Det er også en måde at vise verden på, at man er en god mor, at man har styr på det. Man lægger jo ikke billeder ud af børn, der skriger og skråler, siger psykolog Birgit Bruun.

quote Lige pludselig følte jeg, at jeg ikke var en god nok mor.

Mia Bjørnfort

Mom-shaming – nogle gange mommy-shaming – kaldes fænomenet, når forældre mødes med negative og udskammende kommentarer, når de deler indhold med deres børn på de sociale medier.

I en rundspørger svarer 95 procent af 217 forældre, at de deler billeder af deres børn på sociale medier.

Hver sjette adspurgte svarer, at de har været udsat for shaming – størstedelen af dem mødre.

Ifølge Anne Mette Thorhauge, der er formand for Medierådet for Børn og Unge, kan det skyldes, at sociale medier som facebook ikke har noget filter mod grove kommentarer.

- Da man selv var barn, stod man måske nede ved rygeskuret eller ved grusgraven og fyrede grovheder af. Den slags rum eksisterer også på facebook, siger hun.

Vil ikke slette kommentarerne

I kølvandet på opslaget med de negative kommentarer skrev flere af Mia Bjørnforts venner til hende i private beskeder og bakkede hende op. Samtidig fortalte de hende, at de ikke ville deltage i kommentarsporet, fordi tonen var for grov.

- Hvis man som person, der kender mig privat, ikke tør deltage i et kommentarspor på min profil, fordi det, der bliver kommenteret, er så voldsomt, så er der noget galt, siger Mia Bjørnfort, der først reagerede ved at føle sig ramt på sin moderlige stolthed.

- Lige pludselig følte jeg, at jeg ikke havde været god nok, blid nok, ikke havde læst nok eller sat mig nok ind i tingene. At jeg ikke var en god nok mor, siger hun.

Visse personer havde måske valgt at slette opslaget og dermed de negative kommentarer, men det har bloggeren på ingen måde tænkt sig at gøre.

- Det skal have lov til at blive stående, for jeg synes ikke, jeg har gjort noget forkert. Jeg har ikke noget at skamme mig over. Jeg synes faktisk – hånden på hjertet – at de skulle skamme sig.

Se med mandag aften klokken 19.55 på Lorry+, når vi viser RUC Undersøger: Mommy-shaming.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik