Louises stomi-operation er udskudt på ubestemt tid

Der er så stor mangel på narkosesygeplejersker i Region Hovedstaden, at operationer bliver aflyst og ventelisterne længere, fordi de offentligt ansatte sygeplejersker vælger at gå nye veje. Nu foreslår Venstre at sprøjte en milliard ekstra ind i sundhedsvæsenet, som skal bruges på at få ventelisterne ned.

For fire måneder siden blev Louise Houvenaeghel pludseligt meget syg

- Helt ud af det blå sprang min tyktarm, siger hun til TV 2 Lorry.

Derfor fik hun midlertidigt en stomi.

- Det var en ret traumatisk oplevelse for mig, for det kom ud af det blå. Jeg var slet ikke forberedt på det, fortæller hun.

Beskeden var, at den kun skulle sidde der i fire til seks måneder, og derefter opereres væk igen.

- Jeg begynder selvfølgelig at have et liv med den, men vi er ikke venner. Jeg har ikke lukket den ind, for jeg ved jo - eller troede - at den kun er midlertidig, siger Louise Houvenaeghel.

Personalemangel udskyder operation

Men det skal den altså ikke, for personalemangel gør, at hendes operation er udskudt på ubestemt tid og lægen håber nu, at operationen kan finde sted næste år.

- Og så er jeg sådan ’håber’? Er vi så ude i, at det kunne blive 2024? Og så er han sådan, jeg kan ikke sige det, jeg ved det ikke. Den uvished gør mig simpelthen så ked af det. Og jeg kan mærke, at jeg bliver helt handlingslammet, fortæller Louise.

Som TV 2 Lorry fortalte torsdag, er der stor mangel på narkosesygeplejersker i Region Hovedstaden, hvor 14,28 procent af stillingerne er ledige. Mange narkosesygeplejersker har nemlig ikke længere lyst til at arbejde i offentlige sygehussystem.

Pressede sygeplejersker går nye veje

Pernille Trust Have er narkosesygeplejerske på Gentofte Hospital, og hun forstår godt flugten.

- Vi er så pressede. Det er et sundhedsvæsen, som består i, at vi skal arbejde hurtigere og hurtigere og mere og mere effektivt. Der bliver hele tiden lavet nogle løsninger, så vi kan arbejde noget hurtigere, og det strider bare mod vores idealer, siger hun til TV 2 Lorry.

Narkosesygeplejersker har en stor betydning for ventelisterne - for hvis de ikke er der til at bedøve patienterne, kan lægen ikke operere. 

Det tager to års ekstra specialuddannelse at blive narkosesygeplejerske, og derfor kan de ikke bare erstattes af almindelige sygeplejersker.

- Der er stor utilfredshed med arbejdspresset. Det bliver kun værre og værre, og det får sygeplejersker til at vælge nye veje. Og så er der også noget i forhold til vores løn, som ikke matcher de kompetencer og det ansvar, vi har, siger kredsformand i Hovedstaden for Dansk Sygeplejeråd Kristina Robins til TV 2 Lorry.

quote Der er stor utilfredshed med arbejdspresset. Det bliver kun værre og værre, og det får sygeplejersker til at vælge nye veje.

Kristina Robins, kredsformand i Hovedstaden for Dansk Sygeplejeråd

Og netop lønniveau og stort arbejdspres har stor betydning, og det skal ændres, hvis sygeplejerskerne skal blive, mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg.

- Det er ikke så attraktivt længere, og så søger de til andre dele af vores sundhedssystem, hvor der er mere faste vagter, og så misser vi altså den her spidskompetence, vi sådan har brug for, siger han til TV 2 Lorry.

Pernille Trust Have arbejder fortsat selv i det offentlige sundhedsvæsen, og det vil hun gerne blive ved med. For hende er det nemlig en hjertesag.

- Jeg har også taget vagter i det private, men jeg føler bare så stærkt for den her sag. Og der er mange flere dårlige og syge patienter tilbage i det offentlige system, som jeg gerne vil tage mig af, siger hun til TV 2 Lorry.

V vil give 1 milliard til pressede sygeplejersker

Hverken Danske Regioner eller regeringen har i dag ønsket at forholde sig til narkosesygeplejerskernes arbejdsforhold. Men Venstre foreslår akut økonomisk hjælp.

- Vi foreslår, at man ekstraordinært sprøjter en milliard kroner ind i det danske sundhedsvæsen målrettet at bekæmpe ventelister, siger Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre til TV 2 Lorry.

Men det er jo en midlertidig løsning, hvad vil I gøre på den lange bane? 

 Ja, der er jo behov for, at vi laver om på strukturerne i det danske sundhedsvæsen, siger han.

På trods af den udskudte operation er Louise Houvenaeghel ikke sur på sygeplejerskerne.

- Hvad skal vi gøre? Vi kan jo bare sidde som patienter og vente, fordi jeg kan jo godt se, at der ikke er noget at gøre lige nu. Der er ikke sygeplejersker, siger hun.

Og imens venter hun altså stadig på ubestemt tid.

- Jeg venter bare på mirakler, men de findes jo nok ikke i sundhedsvæsenet. Jeg håber bare på, at der er nogen, der tager det her alvorligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik