Langt mellem til salg-skilte i sommerland

Antallet af fritidshuse til salg i Region Hovedstaden er det laveste i ti år, fordi store friværdier bliver vekslet til billige sommerhuslån.

Inden længe er det forår, og højsæsonen for handel med fritidshuse går så småt i gang. Men der er et historisk lille udbud i Region Hovedstaden i øjeblikket. En opgørelse fra Boliga viser, at 1.109 fritidshuse er til salg per 1. februar, og det er det laveste antal i ti år.

Kigger man på resten af Danmark, går kurven den stik modsatte vej. Der er sket en støt stigning i antallet af fritidshuse til salg i løbet af de sidste ti år.

Markederne er skilt ad

Fritidshusmarkedet er nærmest knækket over i to de sidste fire-fem år. Det forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, til Frederikssborg Amts Avis.

- Siden 2011 har vi set den tendens, at markederne er skilt ad. I Region Hovedstaden - og det vil sige især sommerhusene i Nordsjælland - er udbuddet på markedet faldet. Vi ser en udvikling, hvor det mere vedvarende går bedre for fritidshuse i Region Hovedstaden, mens det går dårligt andre steder, siger han.

Friværdi giver nye muligheder

Markedet nyder godt af det generelle opsving på helårsboliger i Region Hovedstaden, der har skabt store friværdier for ejerne.

- De kan med friværdien i deres bolig i København betale 40 procent af et sommerhus og nøjes med at belåne det 60 procent med et realkreditlån. Der er boligejere, som i en del år har haft 10 procent stigninger i værdien af deres bolig, så de er ganske formuende og tør kaste sig ud i mere, siger Curt Liliegreen til Frederiksborg Amts Avis.

Hvis man er på udkig efter et sommerhus, så er der i øjeblikket flest til salg i Gilleleje og i Jægerspris.

  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik