Krav om fem års fængsel for handel med fattige rumænere

Tre rumænske søskende bør tilbringe de kommende år i fængsel og derefter sendes ud af landet, mener anklager.

Foto: TV 2 Lorry

Et omfattende og dybt kriminelt familieforetagende i Nordsjælland skal koste to rumænske brødre og deres halvsøster mindst fem år i fængsel.

Det sagde anklager Mads Kruse onsdag eftermiddag i Retten i Hillerød, hvor de to mænd på 36 og 39 år og deres 27-årige søster er tiltalt for at have lokket fattige landsmænd til Danmark for at misbruge deres identiteter.

Flere af de 17 ofre har desuden fortalt, at de er blevet tæsket og truet. At der ikke var noget arbejde at få. Og at de i flere tilfælde har levet under usle kår.

- Vi havde ingen penge til mad, men nogle familiemedlemmer til de tiltalte kom med noget. Det var mad fra skraldespande. Vi var også selv ude og lede efter mad i skraldespande, har et af ofrene fortalt under et tidligere retsmøde.

Et andet offer har fortalt, at han tilfældigvis stødte på den yngste bror på en tankstation i Rumænien. Det var her, han fik tilbuddet om at komme med til Danmark og arbejde, fortalte Mads Kruse onsdag i retten.

- I de første uger i Danmark havde han forbud mod at gå ud, og han måtte ikke tale med nogen. Han blev truet til at stjæle mad, og når han stillede spørgsmål, blev han bedt om at holde kæft. Han blev også slået og sparket i ansigtet og truet på livet.

- Til sidst var han så desperat, at han frivilligt lod sig fange under et butikstyveri. Det læner sig meget op ad slavelignende forhold, sagde Mads Kruse.

De tiltalte nægter imidlertid at have udnyttet deres landsmænd. De afviser også at have tæsket og truet flere af dem til tavshed.

Derimod skal de påståede ofre være rejst til Danmark, hvor de har medvirket til bedrageriet af egen fri vilje, mener forsvarerne til de tiltalte.

Torsdag får de muligheden for at udlægge sagen i deres procedurer.

Retssagen i Hillerød er den første i et større kompleks, der efter alt at dømme er danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Anklagemyndigheden anslår, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket til Danmark med lovning om et arbejde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik