Tallerkenerne er måske fyldte, men kasseapparaterne står tomme.
Det har reelt sendt københavnske restauranter ud i noget, der minder om frit fald.
Det tyder det i hvert fald på i en ny undersøgelse, som Deloitte har lavet. Og særligt hovedstadsområdet er hårdt ramt. Hvorfor det forholder sig sådan, det har partner i Deloitte, Claus Jorch Andersen, et bud på.
- Restauranterne og caféerne skal ikke bare konkurrere indbyrdes med hinanden. De skal også konkurrere mod fastfood, madboder og convenience-mad fra supermarkederne. Særligt i de store byer betyder det, at forbrugerne har utrolig mange valgmuligheder. Det har reelt sendt københavnske restauranter ud i noget, der minder om frit fald.
For to år siden kunne restauratører samt kro- og café-ejere sætte næsten 12.000 kroner i banken for hver ansat. Det tal er faldet til 8.400 kroner i de seneste regnskaber. Udregningen er baseret på årsregnskaber for 1.373 restaurationsvirksomheder.
- Typisk truer konkursen, hvis man har svært ved at tjene penge samtidig med, at bankbogen er tom. Det er den virkelighed, der har ramt mere end hver fjerde restaurantejer. Det kan være en meget svær udvikling at vende, siger Claus Jorch Andersen.