Kommuner kan købe grunde tilbage for småpenge

Flere kommuner går nu sammen om at løse problemet med hjemfaldsklausuler.

John Engelhardt, borgmester, Glostrup (V) Foto: TV2/Lorry

Hjemfalds-klausuler giver en kommune ret til at købe en grund tilbage for en aftalt pris. Prisen er i nogle tilfælde fastsat for næsten 100 år siden, da grunden oprindeligt blev solgt - og er derfor meget, meget lav.

Tilbagekøbsretten gælder først fra år 2036, men allerede nu skaber den problemer, fortæller John Engelhardt (V), der er borgmester i Glostrup til DR P4 København.

- Det er jo i de almene boligselskaber, hvor der ligger sådan nogle klausuler, og man pludselig ikke kan låne penge til at renovere deres boliger og alt pludselig går i stå, siger John Engelhardt.

Glostrup og otte andre kommuner i hovedstadsområdet vil nu finde ud af, hvordan grundene kan købes fri. En hjemfaldsklausul giver særligt problemer i de tilfælde, hvor én kommune har ret til at købe en grund tilbage fra en anden kommune.

Kommuner er forpligtet til at indkassere de penge, de har ret til

Ifølge DR P4 København må kommunerne ikke bare opgive tilbagekøbsretten, for de er forpligtet til at indkassere de penge, de har ret til, fortæller sekretariatschef i Hvidovre Kommune, Anne Wallberg.

- Det er jo selvfølgelig en ejendomsret, man har og det repræsenterer en værdi, som skal komme alle kommunens borgere til gode. Man kan ikke bare sige, at nu afstår vi fra de værdier, kommunen ejer, siger hun.

I Glostrup håber John Engelhardt derfor at det nystartede tværkommunale samarbejde kan finde en løsning på problemet med hjemfaldsklausulerne. For ellers bliver der ikke bygget nyt i Glostrup.

- Som det ser ud lige nu er der absolut intet incitament til at gøre noget. Hver eneste krone, kommunen måtte få ud af det, skal afleveres til andre, og så tror jeg, vi bruger vores krudt på noget andet, siger John Engelhardt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik