Kødfri dag og omfattende affaldssortering – Region indgår klimaaftale

Region Hovedstaden og Danmarks Naturfredningsforening har fredag indgået en klimaaftale, der forpligter Region Hovedstaden til en årlig CO2-reduktion på 2 procent om året.

Som den anden danske region har Region Hovedstaden i dag underskrevet en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om, at regionen vil reducere den samlede CO2-udledning med to procent hvert år frem til 2025.

-I Region Hovedstaden kan vi godt lidt at handle i stedet for bare at tale om grøn omstilling. Det vi gør med den her aftale med Danmarks Naturfredningsforening er at forpligte os og sætte konkrete mål, siger den socialdemokratiske regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen.

Region Hovedstaden har allerede investeret en milliard kroner i energieffektiviseringer, der reducerer CO2-udledningen. Blandt tiltagene er opførsel af solceller på flere hospitaler, en øget andel af biler, der kører på el eller biogas og indførsel af kødfrie tirsdage i kantinen på Rigshospitalet.

Region Hovedstadens klimaforpligtelser

4000 tons affald skal sorteres

Milliardinvesteringen er dog ikke nok til at nå det årlige mål om en reduktion af den årlige CO2-udledning. Derfor er der flere tiltag og investeringer på vej.

-Noget af det næste vi skal kigge på er at renovere vores eksisterende hospitaler, så de bliver mere energirigtige. Det er blandt andet Rigshospitalet, der er bygget i 1960’erne. Derudover kigger vi også på affaldssortering. Vi skal blive bedre til at sortere affald, så affaldet udleder mindre CO2, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Hvert år producerer Rigshospitalet alene 4000 tons affald. Det er målet, at affaldet i fremtiden skal sorteres på hospitalets 250 afsnit.

Vigtigt med forpligtende aftaler

Regions Nordjylland og 71 kommuner har også lavet klimaaftaler med Danmarks Naturfredningsforening, der med sparring hjælper samarbejdspartnerne med at opnå målene. Den samlede indsats er ifølge Maria Reumert Gjerding, der er præsident hos Danmarks Naturfredningsforening, nødvendig.  

-Vi ved, at Danmark nu får en klimalov med mål om 70 procents reducering af CO2-udledningen inden 2030. Det er meget ambitiøst. Skal vi nå det, skal alle bidrage. Både regioner, kommuner og borgere. Os alle sammen, siger Maria Reumert Gjerding.

Aftalen gælder frem til 2025, hvor parterne ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen finder ud af, om og hvordan aftalen skal fortsætte.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere