Klar besked til 40.000 ansatte: I bliver sendt hjem uden løn, hvis I ikke har gyldigt coronapas

Fra mandag skal Region Hovedstadens knap 40.000 ansatte fremvise et gyldigt coronapas, når de skal på arbejde. Kan de ikke det, vil medarbejderne som udgangspunkt blive sendt hjem uden løn. Det fremgår af en mail sendt til regionens ansatte. Tillidsrepræsentant frygter problemer.

Når Region Hovedstadens knap 40.000 ansatte tager på arbejde mandag den 6. december, så skal de sikre sig, at de har et gyldigt coronapas.

Regionen har nemlig besluttet at indføre krav om, at de ansatte fra på mandag skal kunne vise et gyldigt coronapas, når de møder fysisk på arbejde. Det sker på baggrund af den lov, som Folketinget vedtog den 25. november 2021.

Men hvis de ansatte ikke kan forevise det, vil de som udgangspunkt blive sendt hjem uden løn, indtil de kan fremvise et gyldigt coronapas. Det fremgår af en intern mail, som regionen har sendt rundt til de mange tusinde medarbejdere - og som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

quote Vores ansatte skal ikke rende rundt at lege politi.

Louise Mønster, tillidsrepræsentant, Rigshospitalet

Ansættelsesretlige konsekvenser

I mailen fremgår det desuden, at:

"Hvis du ikke vil efterkomme et pålæg om at fremvise coronapas eller ikke vil lade dig teste, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser."

I faktaboksen herunder kan du læse hele mailen. Artiklen fortsætter efter.

Det står der i mailen

Medarbejdere i Region Hovedstaden bliver sendt hjem - uden løn - hvis ikke de har coronapas

Tillidsrepræsentant frygter konflikter

Louise Mønster, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Rigshospitalet, kan sagtens se logikken i de nye krav.

- Vi arbejder med syge og udsatte mennesker. Størstedelen af de ansatte her (på Rigshospitalet red.) er i forvejen vaccinerede, så det her er i virkeligheden et mildt indgreb, hvis alternativet er, at samfundet skal lukke ned, siger hun til TV 2 Lorry.

Alligevel har mailen sat nogle bekymringer i gang hos hende: For hvem skal tjekke, at de ansatte har coronapas?

- Vores ansatte skal ikke rende rundt og lege politi. Det kan skabe en masse konflikter. Og så tager det jo også tid fra vores i forvejen knappe ressourcer, siger Louise Mønster.

Derfor mener hun, at der bør ansættes folk udefra, som kan tjekke de mange coronapas.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Louise Mønster.
Louise Mønster.
Foto: Privatfoto

Efterlyser ansvarlighed

Regionen har besluttet, at det er op til det enkelte arbejdssted at bestemme, hvordan kravet om forevisning af coronapas mere præcist skal udmøntes. 

Og også det bekymrer Louise Mønster, der frygter, at reglerne bliver håndhævet forskelligt fra afdeling til afdeling og hospital til hospital.

- Hvorfor har de ikke lavet ens regler for alle? Der er mange, der vikarierer forskellige steder. Når hvert sted må gradbøje reglerne, som de vil, så risikerer vi igen konflikter. Eller at nogle steder bliver valgt over andre, siger Louise Mønster, som efterlyser, at Region Hovedstaden tager ansvar for de regler, de udstikker.

TV 2 Lorry har tirsdag forsøgt at få et interview med Region Hovedstaden, men de oplyser i en mail, at de ikke har tid til at stille op.