Kæmpe halmballer koster landmænd livet

Det kan være livsfarligt, når landmænd flytter rundt på 500 kilo tunge halmballer. De bør være mere opmærksomme på sikkerheden, siger Arbejdstilsynet

Høsten er overstået. Halmballerne er presset, og nu skal de flyttes fra marken og ind laden. Det er en farlig tid på året, når de hundrede kilo tunge baller skal fragtes og stables, forklarer forebyggelseskonsulent i Arbejdstilsynet Holger Delfs.

- Der er ikke nogen, som kan holde til at blive ramt af en halmballe på et halvt ton. Derfor skal man ikke tage chancer, for konsekvenserne er store, når det går galt, siger Holger Delfs.

quote Der er ikke nogen, som kan holde til at blive ramt af en halmballe på et halvt ton. Derfor skal man ikke tage chancer, for konsekvenserne er store, når det går galt.

Holger Delfs, forebyggelseskonsulent hos Arbejdstilsynet

Læs også: Blev mast af halmballe: 'Jeg var pisse heldig'

Landmænd har noget at lære 

En opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at 17 procent af ulykkerne i landbruget siden 2011 skyldes, at landmanden enten er blevet ramt eller klemt af en genstand, eksempelvis halmballer.

- Der er mange landmænd, som har styr på sikkerheden, men der er også en del, som stadig har noget at lære. I de anmeldelser, Arbejdstilsynet modtager, er folk typisk kommet rigtig grimt til skade, siger Holger Delfs.

quote Det er vores indtryk, at der også er mange uheld, hvor landmanden slipper med skrækken, fordi halmballen lander ved siden af ham.

Holger Delfs, forebyggelseskonsulent hos Arbejdstilsynet

Opgørelsen fra Arbejdstilsynet viser samtidig, at landbruget i 2016 var det erhverv med flest dødsulykker. 10 landmænd mistede sidste år livet, mens der var 289 alvorlige ulykker uden døden til følge.

- Det er vores indtryk, at der også er mange uheld, hvor landmanden slipper med skrækken, fordi halmballen lander ved siden af ham, fortsætter Holger Delfs.

Kampagne for mere sikkerhed 

I en tid, hvor landmændene har travlt med at flytte halmballerne fra marken og ind i laden, sætter organisationen SEGES, som er en del af Landbrug og fødevarer, fokus på sikkerhed.

- Vi har bombarderet landmændene med information om, hvordan de kan sikre sig imod ulykker med bigballer. Vi sætter fokus på det, fordi vi ved, der er en høj risiko ved at arbejde med halmballer, siger arbejdsmiljøchef i SEGES, Helle Birk Domino.

Senest var det en 79-årig bonde fra Klovborg i Midtjylland, som mistede livet, efter han blev ramt af en halmballe i sin lade.

Enggaarden har fokus på sikkerhed

Dan Riise er en de landmænd, som til daglig arbejder med de tunge halmballer. Han gør sit bedste for, at sikkerheden er i orden på hans gård i Skævinge ved Hillerød.

- Når vi stabler halmballerne, sørger vi for, at de hælder en smule bagover. På den måde kan vi sikre, at de ikke vælter, forklarer Dan Riise.

quote Vi har simpelthen et forbud mod at være i laden, hvis man ikke sidder i en traktor

Dan Riise, landmænd fra Skævinge.

I Dan Riises lade på Enggaarden er der samtidig en klar politik for, hvem der må være i laden med de højt stablede halmballer.

- Vi har simpelthen et forbud mod at være i laden, hvis man ikke sidder i en traktor, siger Dan Riise.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Mangel på servicehunde

playMangel på servicehunde rammer Mathias: "Jeg frygter, at hunden ikke kommer"

20180419-170125-l-1920x1277we.jpg

Supermarked har problemer med unge uden mundbind - sender appel til forældre

Udklipmurer fra Brøndby

Murer fra Brøndby får lov at blive i Danmark, mens klagesag behandles

Fakkeloptog Helsingør

Hundredvis af borgere støttede caféejer i fuldstændig stilhed

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere