Jyderne får flere milliarder fra hovedstaden: "Nok er nok!"

Mere end 13 milliarder samlet skal i 2018 afleveres fra hovedstadens kommuner.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

Hvert år sender hovedstadens kommuner milliarder af skattekroner til kommuner i landets øvrige egne. 

Udligningsordningen er vedtaget, fordi man vil sikre sig, at kommunerne kan yde nogenlunde samme serviceniveau - altså har de samme midler per borger. 

I 2017 har hovedstadsområdet således skullet aflvere 12 milliarder. Og til næste år vil beløbet blive hævet med 1,5 milliarder kroner, lyder en nylig udmelding fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Men det får borgmester Steen Christiansen (Soc. Dem.) fra Albertslund Kommune til at råbe stop. 

Læs også Borgmesterkrig: Sjællandske borgmestre langer ud efter jyske kollegaer

Bedre service i Jylland 

Han er talsmand for samarbejdet "Stop Forskelsbehandlingen Nu", som 34 kommuner i hovedstadsområdet er en del af. 

- Udligningen er problematisk. Borgerne i hovedstaden skal sende endnu flere milliarder til Jylland, hvor man har en højere service og betaler mindre i skat. Og borgerne i provinsen har langt flere penge mellem hænderne, end borgerne har i hovedstadsområdet, siger Steen Christiansen til TV 2 Lorry. 

Er det ikke fair, at der sker en udligning mellem landsdelene?

- Jo. Det er fair nok. I 2007 var det syv milliarder. For nogle år siden var det 11 milliarder. Nu er det yderligere 1,5 milliarder oveni. Jeg må bare sige, at nok er nok. 

Masser af kommuner i hovedstadsområdet er socialt belastede men afleverer alligevel penge til andre egne af landet. Foto: Stopforskelsbehandlingen.nu

Hovedstaden får ikke del i særpulje

Man påpeger, at der som noget nyt skal indgå en særtilskudspulje til kommuner med vanskelige økonomiske vilkår på 300 millioner kroner. Men alle pengene går til kommuner udenfor hovedstaden, selvom fem ud af 10 kommuner med størst udgiftsbehov er placeret i Københavns omegn. 

Tidligere har man på 'Stopforskelsbehandlingen.nu' ligeledes påpeget, at en familie i Nordjylland i gennemsnit har 96.000 kroner mere til rådighed end en familie i hovedstaden. 

34 kommuner står bag Stop Forskelsbehandlingen 

Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.        

Det er dog at sammenligne æbler med bananer, har kommunalforsker Kurt Houlberg tidligere forklaret til TV 2:

- Udligningsordningen er skabt for at skabe større lighed mellem kommunerne i forhold til, hvad de har af økonomiske muligheder. Den er ikke sat i verden for at skabe større lighed mellem borgernes rådighedsbeløb, sagde han. 

Læs også Hovedstadskommuner: Vi betaler for resten af landet

- Man kan både mene, at udligningen er gået for vidt, eller at den ikke er gået vidt nok. Men grundlæggende er det sådan, at selv efter udligningen er der bedre økonomiske muligheder for kommunerne i hovedstadsområdet.

Så mange millioner kroner afleverer din kommune i 2017:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik