Juleaften: Synkront el-forbrug

Juleaften er en ganske særlig aften i de fleste hjem, hvor alle i helt usædvanlig grad gør alting synkront. Og det kan ses på elmålerne.

Når hele landet går til bords juleaften samtidig, så kan det ses på strømforbruget. Uanset om hovedretten er and, gås eller flæskesteg.

- Juleaften er speciel for elsystemet. Der er ikke mange dage, hvor næsten alle på samme tid slukker ovnen, tager sovsen af komfuret, dæmper det elektriske lys og sætter sig til bordet, siger Johannes Dalegaard Guldbæk til Ritzau. Han er gruppeleder i Energinet.dk's kontrolcenter for det danske højspændingsnet.

Elværkerne kalder det "kogespidsen" - tidspunktet hvor elmålerne afslører, at vi laver mad. Målerne viser, at elforbruget 24. december falder hurtigere og mere brat end normalt. Når de brune kartofler er færdige, og sovsen smagt til, skrues der svært ned for elforbruget.

Til gengæld afliver Energi.dk myten om det enorme elforbrug fra de mange lyskæder i haver og gågaderne. Blandt andet fordi meget julebelysning i dag er led-lys med meget lavt elforbrug.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere