Joggingbukser og morgenhår: Her arbejder flest hjemmefra

Region Hovedstaden har den største andel af privatansatte, der arbejder hjemmefra, viser analyse fra Dansk Industri (DI). 

Moooaar, kan du lige? Mange danskere er både medarbejder og forælder i disse dage. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Ud af sengen, på med joggingbukserne og så hen foran computeren ved spisebordet.

Hjemmearbejde er blevet en helt naturlig del af hverdagen for mange danskere - og ikke mindst for privatansatte i Region Hovedstaden.

Læs også Forældre efter forlænget skolenedlukning: Arbejdsgivere skal acceptere, at vi arbejder mindre

Her arbejder 41 procent af de privatansatte hjemmefra. Ingen af landets øvrige regioner er i nærheden af at have lige så stor andel af privatansatte, der arbejder hjemme. På landsplan er tallet 31 procent.

Det viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI). 

I forhold til resten af landet, er der i Region Hovedstaden et højere antal af virksomheder, der falder under kategorien services.

Flere kontoransatte

Der er kort sagt flere kontoransatte der eksempelvis arbejder med rådgivning og it, oplyser næstformand i DI Hovedstaden og administrerende direktør i Keolis, Peter Lanng Nielsen, til TV 2 Lorry.

Mange virksomheder er blevet udfordret på deres grundholdninger, og de vil gøre sig overvejelser efterfølgende.

Peter Lanng Nielsen, næstformand i DI Hovedstaden og administrerende direktør i Keolis

- Der er store hovedkontorer og mange administrative medarbejdere repræsenteret i hovedstadsområdet, mens der er mere fremstilling i øvrige dele af landet. Derfor er det meget naturligt, at procenten er højere i Region Hovedstaden, siger Peter Lanng Nielsen til TV 2 Lorry. 

De arbejder mest hjemmefra

Region Hovedstaden - 41 procent

Region Midtjylland - 30 procent

Region Syddanmark - 25 procent

Region Sjælland - 20 procent

Region Nordjylland - 16 procent

 

Kilde: DI på grundlag af DI's virksomhedspanel og data fra Danmarks Statistik Anm.: Beregningerne er baseret på 827 svar fra DI's virksomhedspanel 16.-18. marts 2020

Lærer noget af krisen

Peter Lanng Nielsen, kan du fornemme, om produktiviteten er forandret?

- Vi oplever, at nogle bliver mere strukturerede, når de arbejder hjemme. Og de oplever, at lederen er langt væk - men tæt på gennem telefon og videomøder, siger Keolis-direktøren. 

Læs også Mille er ekspert i at arbejde med børn om benene - her er hendes bedste råd

Peter Lanng Nielsen fornemmer, at flere virksomheder kommer til at lære noget og måske udvikle sig af krisens begrænsninger. 

- Vi oplever, at nogle bliver mere strukturerede, når de arbejder hjemme, siger næstformand i DI Hovedstaden og administrerende direktør i Keolis, Peter Lanng Nielsen. Foto: Keolis

- Mange virksomheder er blevet udfordret på deres grundholdninger, og de vil gøre sig overvejelser efterfølgende. Vi kan tage et eksempel fra min egen virksomhed: Før i tiden havde vi forsvoret, at det var umuligt at holde SU-møder over video. Nu har vi prøvet det, og det gik fint. Det kommer ikke til at erstatte at sidde ansigt til ansigt, men det kan blive et supplement, siger han.

Savner kolleger

Ifølge Peter Lanng Nielsen er der blandt medarbejderne en grundlæggende forståelse for den ekstraordinære situation, virksomhederne står i. 

Læs også Nu hvor du alligevel går derhjemme: 10 gode råd til haven i marts

- Der er en enorm støtten op om hjemmearbejde blandt medarbejderne. Og uanset, hvor glad man er for familien, så savner de det sociale samvær med kollegerne. De prøver at kompensere ved at mødes på vide, siger Peter Lanng Nielsen, der altså blandt andet trækker på erfaringer fra hans egen virksomhed, Keolis, der leverer kollektiv trafik.

Nogle af medlemsvirksomhederne i Dansk Industri Hovedstaden er godt forberedte til at levere hjemmekontor, da de måske i forvejen tilbyder muligheden. 

Læs også Ny borgmester: "Diametralt modsat af, hvordan første arbejdsdag skulle have været"

- I andre virksomheder - som min egen - skulle der gøres en ekstra indsats af vores it-folk, siger Peter Lanng Nielsen. 

DI Hovedstaden bruger i disse dage mange timer på at besvare spørgsmål fra virksomhedsledere, der eksempelvis søger gode råd til at være tæt på som leder og svar på ansættelsestekniske udfordringer. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik