Indkaldt til undersøgelse for sent: Kræftpatient vil have erstatning

Højesteret skal fra mandag og en uge frem vurdere et forløb i Region Hovedstaden. En kvinde kræver erstatning, fordi hun blev screenet 38 dage for sent for kræft.

Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Kan myndighederne afvise af yde erstatning, når mangel på ressourcer er undskyldningen for, at en behandling i sundhedssystemet ikke har levet op til lovens krav?

Det spørgsmål skal Højesteret nu besvare i en sag, som involverer Region Hovedstaden.

Læs også Jo! Man kan godt hygge sig selv om man har kræft

Mangel på ressourcer

Region Hovedstaden har haft store problemer med at indkalde kvinder til screening for brystkræft til tiden.

Kvinder i en bestemt aldersgruppe skal tilbydes mammografi. Der må højst gå to år og tre måneder mellem hver undersøgelse. Det skriver Ritzau.

En af de kvinder, som blev indkaldt for sent, er hovedperson i et forløb, som dommerne i Højesteret mandag skal høre nærmere om.

Forsinkelsen var 38 dage. Senere viste det sig, at hun havde brystkræft. Derefter blev hun opereret og fik kemoterapi.

I sommeren 2015 fik kvinden en officiel undskyldning. "Vi er i Region Hovedstaden kede af forsinkelsen og de konsekvenser, den kan have haft" lød det.

Flere end forventet ville screenes. Derfor var der ikke tilstrækkeligt med ressourcer, og derfor blev loven desværre ikke overholdt, forklarede Region Hovedstaden.

Læs også Brystkræftramte nægtes erstatning: Nu vil S kalde minister i samråd

Afgørelse kan få betydning for andre

Imidlertid var Region Hovedstaden alt for passiv, mener Kræftens Bekæmpelse. For eksempel kunne man have undersøgt muligheden for screening på private behandlingssteder.

Kvinden fik dog ikke erstatning. At en tidsfrist i loven overskrides, giver ikke i sig selv ret til erstatning, mener Ankenævnet for Patienterstatningen, og den vurdering erklærede tre dommerne i Østre Landsret i januar i år sig enige i.

Situationen var ikke akut, og kvinden havde ikke symptomer på brystkræft. Derfor kan man ikke laste Region Hovestaden, mente Østre Landsret.

Kvinden har anket. Hendes advokat, Søren Kroer, har lagt vægt på, at mangel på ressourcer kun i sjældne tilfælde kan være et gyldigt argument for at undgå ansvar.

Desuden har advokaten kritiseret ankenævnet. Det er ikke i orden, at nævnet har nøjedes med at nikke til Region Hovedstadens ressource-forklaring og har ladet være med reelt at undersøge, om der bør gives erstatning, har han sagt.

Højesteret ventes at afsige dom om en uges tid. Afgørelsen kan få betydning for godt 430 andre, der også har søgt om erstatning.

Tilbage i 2015 bragte vi et indslag om en kræftpatient, der blev ramt af de forsinkede screeninger: 

02:19 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik