Indkaldt til undersøgelse for sent: Kræftpatient vil have erstatning

Højesteret skal fra mandag og en uge frem vurdere et forløb i Region Hovedstaden. En kvinde kræver erstatning, fordi hun blev screenet 38 dage for sent for kræft.

Kan myndighederne afvise af yde erstatning, når mangel på ressourcer er undskyldningen for, at en behandling i sundhedssystemet ikke har levet op til lovens krav?

Det spørgsmål skal Højesteret nu besvare i en sag, som involverer Region Hovedstaden.

Mangel på ressourcer

Region Hovedstaden har haft store problemer med at indkalde kvinder til screening for brystkræft til tiden.

Kvinder i en bestemt aldersgruppe skal tilbydes mammografi. Der må højst gå to år og tre måneder mellem hver undersøgelse. Det skriver Ritzau.

En af de kvinder, som blev indkaldt for sent, er hovedperson i et forløb, som dommerne i Højesteret mandag skal høre nærmere om.

Forsinkelsen var 38 dage. Senere viste det sig, at hun havde brystkræft. Derefter blev hun opereret og fik kemoterapi.

I sommeren 2015 fik kvinden en officiel undskyldning. "Vi er i Region Hovedstaden kede af forsinkelsen og de konsekvenser, den kan have haft" lød det.

Flere end forventet ville screenes. Derfor var der ikke tilstrækkeligt med ressourcer, og derfor blev loven desværre ikke overholdt, forklarede Region Hovedstaden.

Afgørelse kan få betydning for andre

Imidlertid var Region Hovedstaden alt for passiv, mener Kræftens Bekæmpelse. For eksempel kunne man have undersøgt muligheden for screening på private behandlingssteder.

Kvinden fik dog ikke erstatning. At en tidsfrist i loven overskrides, giver ikke i sig selv ret til erstatning, mener Ankenævnet for Patienterstatningen, og den vurdering erklærede tre dommerne i Østre Landsret i januar i år sig enige i.

Situationen var ikke akut, og kvinden havde ikke symptomer på brystkræft. Derfor kan man ikke laste Region Hovestaden, mente Østre Landsret.

Kvinden har anket. Hendes advokat, Søren Kroer, har lagt vægt på, at mangel på ressourcer kun i sjældne tilfælde kan være et gyldigt argument for at undgå ansvar.

Desuden har advokaten kritiseret ankenævnet. Det er ikke i orden, at nævnet har nøjedes med at nikke til Region Hovedstadens ressource-forklaring og har ladet være med reelt at undersøge, om der bør gives erstatning, har han sagt.

Højesteret ventes at afsige dom om en uges tid. Afgørelsen kan få betydning for godt 430 andre, der også har søgt om erstatning.

Tilbage i 2015 bragte vi et indslag om en kræftpatient, der blev ramt af de forsinkede screeninger: 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere