Hvorfor hedder det Black Friday?

Den amerikanske tilbudstradition Black Friday har indtaget butikkerne, der i dag lokker med masser af gode tilbud og rabatter. Men hvor stammer navnet fra, og hvorfor skal dagen være 'sort'?

Slagtilbud, køtilbud og timetilbud. Der er lagt op til en gigantisk forbrugsfest, når butikkerne her til den danske udgave af Black Friday lokker kunderne ind i forretningen med masser af rabatter.

Mange bud på navnet Black Friday

Black Friday er traditionelt dagen efter den amerikanske højtid Thanksgiving, hvor amerikanerne holder fri. Hvorfor det lige skal hedde Black Friday, og hvorfor dagen netop skal betegnes som 'sort', findes der mange historier om.

Her får du tre bud på, hvor navnet stammer fra:

Regnskab - de sorte tal

En forklaring handler om de sorte tal på bundlinjen, der er ensbetydende med overskud i detailhandlen. På Black Friday handler det om at vende de røde tal på bundlinjen til sorte tal, som betyder omsætning og overskud.

Det er altså den ene dag om året, der kan vende minusset i regnskabet til et plus. I denne forklaring er den sorte farve farven på regnskabstallene.

Det fortæller varehuschef i Elgiganten i Fields Michael Jensen til TV 2 Lorry.

Slavehandel

Ifølge den britiske tabloidavis The Mirror, findes der også en mere dyster forklaring, nemlig at der bag den sorte fredag gemmer sig en historisk henvisning til slavehandlen i USA.

Ifølge avisen kan navnet være opstået med hentydning til en gammel tradition, hvor slaveejere dagen efter Thanksgiving tog på markedet og solgte slaver.

Trafikkaos

Navnet på dagen er også tidligere blevet sat i forbindelse med det trafikkaos, der opstod i USA, når tusindvis af glade forbrugere satte sig bag rattet i deres bil og kørte mod en shoppingdestination.

Ifølge en artikel fra 1994, skrevet af den nu afdøde amerikanske journalist Joseph P. Barret, stammer navnet 'Black Friday' fra det amerikanske færdselspoliti i byen Philadelphia.

Det var den betegnelse, som færdselspolitiet brugte om dagen, hvor der med stor sikkerhed opstod trafikkaos i byens gader, hvorfor det var forbudt for betjentene at holde fri den dag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

loft

Anne købte lejlighed med ekstraordinært loft - nu giver hun det væk

Plejehjemsklovn1

playCirkusklovne måtte ikke optræde. Så lejede de en lift og steg til vejrs

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere