Hvis du overvejer forældrekøb: Det skal du være opmærksom på

Især forældre i Københavnsområdet er købelystne, når det kommer til at investere i en bolig til deres børn, men det er ikke nødvendigvis en god forretning.

Næsten hver anden forælder i Københavnsområdet kan og vil gerne købe en bolig til deres børn.

Det skriver Berlingske i dag ud fra en ny undersøgelse, som analysefirmaet YouGov har lavet for Nordea. 

I undersøgelsen er det især forældrene i København, som er særligt købelystne, når det kommer til forældrekøb. Mens det her er 45 procent, er det til sammenligning 36 procent i Midtjylland og 34 procent i Nordjylland.

- Som udgangspunkt vil mange nok gerne hjælpe deres børn. I de store byer, og især i København og Frederiksberg, er der virkelig boligproblemer, og antallet af forældrekøb vokser jo også, fordi der ikke er så mange andre alternativer til de unge, siger boligøkonom hos Nykredit Mira Lie Nielsen til TV 2 Lorry. 

Ifølge undersøgelsen har 12 procent af forældrene i København allerede gjort et forældrekøb, skriver Berlingske. Mange optager lån for at hjælpe deres børn på vej i boligjagten, men faktisk har 11 procent også givet deres børn et kontant gavetilskud til køb af en bolig, skriver Berlingske.

- Der er ingen tvivl om, at der ligger stærke holdninger bag spørgsmålet om, hvorvidt man vil støtte sine børn til at købe egen bolig. Men den tid er forbi, hvor børnene for enhver pris skal kunne selv, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen til Berlingske på baggrund af undersøgelsens fund. 

Undersøgelsen viser nemlig også, at blandt forældre i hovedstadsområdet og på Sjælland, er der også flest her, som måske ikke kan købe bolig til deres børn, men stadig gerne vil.

Hvis du overvejer at købe bolig 

Overvejer du et forældrekøb, skal du i første omgang ikke gøre det for forretningens skyld, mener boligøkonom Mira Lie Nielsen.

quote Man skal ikke gøre det, hvis man tænker, at det er noget, man kan tjene mange penge på

Mira Lie Nielsen, boligøkonom hos Nykredit

- Man skal ikke gøre det, hvis man tænker, at det er noget, man kan tjene mange penge på. Det har det været i nogle år, ligesom det har været en god forretning at have en ejerlejlighed i København generelt, men priserne svinger op og ned, siger hun og tilføjer:

- Fra 2021 ændrer boligbeskatningen sig, og det vil i den grad ramme og formentlig sætte en stopper for prisfremgangen - og måske også få priserne til at falde igen.

Den nye boligbeskatning vil betyde højere boligskatter i de de dyreste områder som København, og det vil alt andet lige, kunne lægge et pres på priserne. Det hænger sammen med, at grundskylden for ejerlejligheder her er lavere i forhold til deres reelle værdi, og det vil et nyt vurderingssystem gøre op med.

- Man skal finde en bolig, der er langtidsholdbar, det er sådan set det vigtigste. Og så skal man selvfølgelig se på, hvilken finansiering, der kan lade sig gøre. Det skal ikke bare være en lejlighed, der ligger godt og med en lille størelse, der passer til behovet lige nu, siger Mira Lie Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik