Hver fjerde oplever ikke brystsmerter ved blodprop i hjertet

Et helt nyt studie viser, at en ud af fire af dem, der ringer efter hjælp med en blodprop i hjertet, ikke har brystsmerter. Et symptom de fleste ellers forbinder med netop dét.

Langt fra alle oplever smerter i brystet, selvom de har en blodprop i hjertet.

Det viser et nyt studie, som Nordsjællands Hospital og Region Hovedstadens Akutberedskab står bag.

Et studie, der har undersøgt flere tusinde opkald til 112 og 1813 fra patienter med blodpropper i hjertet i Region Hovedstaden.

- Det er overraskende, at en ud af fire af dem, der ringer efter hjælp med en blodprop i hjertet her i Region Hovedstaden, fortæller om andre symptomer end brystsmerter, siger ph.d.-studerende Amalie Lykkemark Møller fra Kardiologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, der er en af dem, der står bag studiet.

Akutte brystsmerter er et symptom, mange normalt forbinder med en blodprop i hjertet, og studiet viser da også, at hvis man ringer efter hjælp og fortæller, at man netop har akutte brystsmerter, så medfører det i 89 pct. af tilfældene, at der bliver sendt en ambulance.

Hvis folk med en blodprop i hjertet fortæller om andre symptomer, er det kun 40 pct., der bliver hentet af en ambulance.

FAKTA: DISSE SYMPTOMER KAN VÆRE TEGN PÅ BLODPROP

Oftest ældre kvinder der oplever andre symptomer

Studiet viser desuden, at mange med en blodprop i hjertet heller ikke selv oplever, at de er akut syge. Hele 42 procent af dem med blodpropper i hjertet i Region Hovedstaden ringer nemlig 1813 i stedet for 112.

 - Det synes jeg også er meget overraskende. Jeg havde selv en idé om, at folk kunne mærke, at de fejlede noget alvorligt, når de havde en blodprop i hjertet, men sådan er det åbenbart ikke altid, siger Amalie Lykkemark Møller og fortsætter:

- Jeg håber, at vi på sigt kan blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe patienterne med at forstå deres egne symptomer. 

Ifølge Amalie Lykkemark Møller er dem, der oplever andre symptomer end brystsmerter, oftest ældre kvinder.

Og det er der flere forklaringer på, lyder det fra Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislason:

- Vi ved, at kvinder har mindre kar og ofte har andre hjerte-kar-sygdomme end mænd. Det gør, at sygdommene opleves forskelligt. Samtidig ved vi, at kvinder ofte bliver ramt senere i livet af hjerte-kar-sygdomme end mænd, og de venter ofte i længere tid med at ringe efter hjælp.

I Region Hovedstadens Akutberedskab lyder meldingen, at de allerede har taget de nye forskningsresultater til sig:

- Det kommer i første omgang til at betyde, at vi nu har større fokus blodpropper i hjertet, når nogen fra den grupper, der ikke oplever klassiske symptomer, ringer ind. Og vi kommer også til at undersøge nærmere, hvad det så er for nogle symptomer, de oplever, fortæller Fredrik Folke, der er forskningsleder hos Akutberedskabet i Region Hovedstaden.