Hvem skal efterfølge Hæstorp? "Nogle i partiet drømmer om TV-lægen", siger kommentator

Socialdemokratiet har ikke nogen oplagt kandidat til at efterfølge Sophie Hæstorp Andersen som regionsrådsformand i Region Hovedstaden, lyder det fra Politikens Kristian Madsen.

Søndag kl. 12 var sidste chance for håbefulde kandidater at melde sig i kampen, om at blive spidskandidat for Socialdemokratiet i København og dermed bejle til borgermesterkæden.

Efter Mette Reissmann lørdag valgte at trække sit kandidatur, er Sophie Hæstorp Andersen (S) nu blevet valgt uden modkandidater.

Det betyder samtidig, at Socialdemokratiet skal finde en ny spidskandidat som regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Ifølge Kristian Madsen, politiske kommentator hos Politiken, er der ikke noget, der er afklaret endnu, som han forstår det på sine kilder.

- Hvis man kigger internt i den socialdemokratiske regionsgruppe, så tror jeg, alle er enige om, at den der kunne sætte sig i stolen i morgen og overtage, det er Lars Gaardhøj (S), der er gruppeformand, siger Kristian Madsen til TV 2 Lorry.

Spørgsmålet er dog, om Lars Gaardhøj er tung nok til at kunne vinde et valg. Det tror den politiske kommentator, der er mange, som tvivler på.

- Der er jo ikke nogen som helst, der aner, hvem han er, og som udgangspunkt er han nok ikke en person, der sælger vildt mange billetter, siger den Kristian Madsen.

Lars Gaardhøj er gruppeformand i regionsrådet. 
Lars Gaardhøj er gruppeformand i regionsrådet. 
Foto: Region Hovedstaden

Ingen kandidater på Christiansborg

En joker i regionsrådsgruppen kunne være Bodil Kornbek (S), som er tidligere leder af Kristendemokraterne, men medlem af Socialdemokratiet siden 2008. Igen er det samme problem, om hun er en stærk nok kandidat.

quote Et navn jeg hører blandt nogle socialdemokrater, som jeg kan huske, at jeg også hørte for ti år siden, da Sophie Hæstorp kom til, det er tv-lægen Peter Qvortrup Geisling.

Kristian Madsen, Politiske kommentator hos Politiken.

Ifølge Kristian Madsen har mange socialdemokrater hidtil talt om Winni Grossbøll som en mulig kandidat. Siden 2010 har hun været borgmester på Bornholm, og blev i 2017 i en måling lavet i af analysebureauet, Voxmeter udpeget som den mest populære borgmester i Danmark.

Bodil Kornbek
Bodil Kornbek
Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Grosbøll meddelte dog fredag, at hun trækker sig fra borgmesterposten, da hun i det nye år skal være direktør for Friluftsrådet.

- Det er klart, at partiet vil kigge på nogle borgmestre og se, om der er nogen, som kan se sig selv med en karriere som regionsrådsformand - altså en populær borgmester, men det er bare lidt svært at se, hvem det kunne være. Hvem er villig til at droppe en sikker fremtid i deres kommune for en usikker i fremtid i regionen, siger Kristian Madsen.

Der er heller ikke nogen personer på Christiansborg, som er det oplagte valg og passer ind.

quote Der er jo ikke nogen som helst, der aner, hvem han er, og som udgangspunkt er han nok ikke en person, der sælger vildt mange billetter?

Kristian Madsen, Politiske kommentator hos Politiken.

Sophie Hæstorp Andersen kom ind på posten fra folketinget, men hun havde siddet i regionsrådet i Region Hovedstaden, og samtidig havde hun beskæftiget sig meget med sundhedspolitik.

Den kandidat findes ikke lige i øjeblikket på Christiansborg, lyder det fra den politiske kommentator.

Winni Grossbøll var tidligere borgmester på Bornholm. Nu skal hun være direktør for Friluftsrådet. 
Winni Grossbøll var tidligere borgmester på Bornholm. Nu skal hun være direktør for Friluftsrådet. 
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

En profil uden for politik

Sundhed er det helt store politikområde for regionerne, da de administrerer sygehusene. Set i det lys, er der dem, som drømmer om at tiltrække en profil helt uden for det politiske liv, som kunne komme ind og trække en masse stemmer.

- Et navn jeg hører blandt nogle socialdemokrater, som jeg kan huske, at jeg også hørte for ti år siden, da Sophie Hæstorp kom til, det er tv-lægen Peter Qvortrup Geisling. Det er ikke ligegyldige folk i socialdemokratiet, som vender det navn. Men at man har sådan et navn i spil, det viser, at alt simpelthen er muligt i øjeblikket, siger Kristian Madsen.

At der ikke ligger den oplagte kandidat i slipstrømmen af Sophie Hæstorp Andersen, kan derfor muligvis være en fordel for Lars Gaardhøj eller Bodil Kornbek.

quote Hvem er villig til at droppe en sikker fremtid i deres kommune for en usikker i fremtid i regionen.

Kristian Madsen, Politiske kommentator hos Politiken.

Det er Socialdemokratiet i Region Hovedstaden, der skal vælge en spidskandidat ved et delegeret møde, og Kristian Maden vil tro, at man i gruppen rykker sammen om en kandidat.

- Der er noget intern postitionering, men det afhænger fuldstændig af, om der kommer en stærkt kandidat udefra – enten fra kredsen af borgmestre i hovedstadsregionen eller fra Folketinget. Men det er svært for alle at se, hvem det skulle være. Det er virkelig uafklaret for nærværende, og der er ikke en klar favorit, så det er helt åbent, hvem det bliver, siger han.

TV 2 Lorry har via DR Presse forsøgt at få en kommentar fra Peter Qvotrup Geisling, men han har takket nej til tilbuddet om at svare på vores henvendelse.

Lokalformand vil eftersøge kandidat

Den afgående formand har på nuværende tidspunkt ikke har nogen holdninger til, hvem der skal efterfølge hende.

- Der kommer til at være en proces, hvor man spørger medlemskredsene, og den respekterer jeg fuldt ud, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry.

Indenfor de næste 14 dage indkalder Socialdemokratiet i Region Hovedstaden til et ekstraordinært møde med det formål at fastsætte en dato, hvor kredse og partiforeninger kan komme med bud på en ny spidskandidat, oplyser Jan Ankler, formand for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden.

- Ved samme lejlighed vil jeg som formand, en næstformand og en kampagnesekretær  bede om mandat til at gå ud og være opsøgende i forhold til at finde en kandidat, siger han til TV 2 Lorry.

Jan Ankler regner med at datoen for, hvornår et bud på en spidskandidat skal være opstillet kommer til at ligge omkring 1. januar.

Ligesom Kristian Madsen udlægger det, så er der ifølge Jan Ankler på nuværende tidspunkt ikke nogle oplagte bud på, hvem der skal efterfølge være ny spidskandidat for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden.