Husejeres boligskat er næsten fordoblet

Husejernes samlede betaling af boligskat i 2015 var højere end i 2000 før skattestoppet.

'I hovedstadsområdet, hvor boligpriserne de senere år er steget betydeligt, er boligskatterne ikke fulgt med op. Set i forhold til ejendomsværdierne betaler en boligejer i København i dag markant mindre end i andre dele af Danmark, hvor prisstigningerne har været mere moderate'.

Sådan skrev Nationalbanken for 4 måneder siden i en analyse. I Nyt fra Nationalbanken gennemgik Nationalbankens eksperter først ejendomsværdiskatten, der blev låst fast i 2001 og derfor er faldet som andel af ejendomsværdien. Derefter konkluderede Nationalbanken, at grundskylden, som betales af grundens værdi, 'heller ikke følger prisudviklingen'.

Tilsammen betyder det, at selv om boligpriserne er steget betydeligt, er »boligskatterne ikke fulgt med op«, hvilket ifølge Nationalbanken øger risikoen for en ny boligboble.

Sådan har advarslerne lydt fra Nationalbankens direktør, Lars Rohde, på pressemøder gennem flere år. Men nu viser en omfattende opgørelse fra Skatteministeriet, at det ikke forholder sig sådan. Det er nærmest modsat, viser opgørelsen, der punkterer en af de helt afgørende opfattelser af boligbeskatningen i Danmark, skriver Politiken søndag.

Opgørelsen viser, at husejernes samlede betaling af boligskat i 2015 var højere end i 2000 før skattestoppet.

Husejerne betaler ikke blot i kroner og øre et beløb i boligskatter, der er næsten fordoblet fra 2000 til 2015. Deres boligskat udgør også en større del af ejendommens samlede værdi. Fra 2000 til 2015 steg parcelhusejernes boligskat fra 1,2 til 1,3 procent af ejendomsværdien.

- Det er overraskende«, siger Morten Skak, der er lektor og boligøkonom på Syddansk Universitet, til Politiken søndag.

Politiken har i flere uger forsøgt at få en kommentar fra Nationalbanken eller et interview med bankens direktør, Lars Rohde, men han ønsker ikke at lade sig interviewe. Nationalbanken meddeler, at den 'ikke ønsker at kommentere opgørelsen'.

Skatteministeriets opgørelse viser, at ejeren af et gennemsnitligt parcelhus i dag betaler 20.300 kroner i ejendomsværdiskat og grundskyld mod 11.700 i 2000.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere