Hovedstadens hospitaler skranter – har brug for milliarder til renovering

Vi risikerer at stå med patienter, der møder A- og B-hospitaler i fremtiden, lyder det fra Danske Regioner, der i øjeblikket forhandler med regeringen om næste års økonomi.

Ældre og nedslidte hospitaler i hele Region Hovedstaden trænger til renovering.

Sådan lyder det fra Danske Regioner, der frygter for patienternes behandling i fremtiden, hvis der ikke sker noget.

- Vi har virkelig brug for en saltvandsindsprøjtning. Patienterne bør behandles ens, uanset om de besøger et gammelt eller et nyt hospital, siger Anders Kühnau (S), der formand for Danske Regioner.

Forhandler med regeringen

Han sidder i øjeblikket for den ene bordende til forhandlinger med regeringen om næste års økonomi for landets fem regioner.

Og her håber han på ekstra penge til mange af de renoveringsbehov, som hospitalerne står med.

- Moderniseringerne er tiltrængte for at forhindre, at patienterne møder A- og B-hospitaler i fremtiden. Jeg er alvorligt bange for, at det kan gå ud over driften af vores sundhedsvæsen om nogle år, hvis ikke vi snart får moderniseret de ældste af vores hospitaler, siger Anders Kühnau.

75 procent slidt helt ned i hovedstadsområdet

I Region Hovedstaden bliver der bygget meget nyt. Alligevel svarer de nye bygninger kun til 25 procent af den samlede kapacitet, og de resterende 75 procent er så nedslidte, at der skal ske noget nu.

Det fortæller Lars Gaardhøj (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

- I Region Hovedstaden har vi et kæmpestort renoveringsbehov på stort set alle vores hospitaler. For eksempel er centralkomplekset på Rigshospitalet meget gammelt og trænger i den grad til at blive renoveret, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.

Kan ikke opretholde nuværende standard

Regionerne har allerede planlagt anlægsinvesteringer for 3,9 mia. kroner til næste år. Men selv det er slet ikke nok til bare at opretholde det nuværende niveau.

- På tværs af regionerne har vi brug for cirka 4,6 milliarder kroner på anlægsbudgettet, hvis vi bare skal opretholde den nuværende standard på vores hospitaler. Vi skal bruge 6,5 milliarder kroner, hvis vi også skal have mulighed for at forbedre forholdene. Så der er helt konkret brug flere penge til anlæg i økonomiaftalen med staten, siger Lars Gaardhøj til TV 2 Lorry.