Hovedstadens folk lever sundere end nordjyderne

Kostvanerne i Region Hovedstaden er sundere end i Region Nordjylland. Men der kan også være store forskelle kommunerne i mellem.

Om din tallerken består af broccoli, spelt og frisk frugt, eller om du mere er til fed sauce og fast food, kan hænge sammen med, hvor i landet du bor.

Der er nemlig stor forskel på danskernes kostmønstre, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil. Det skriver DR P4 København.

I Region Nordjylland er det knap hver femte, 19,1 procent, der har et usundt kostmønster. Knap så usunde er borgerne i Region Hovedstaden, hvor tallet 'kun' er 12,2 procent.

Men også inden for den samme region, kan der være en markant forskel fra kommune til kommune på kostvanerne.

Et eksempel er naboerne Ballerup og Furesø, som ligger klods op ad hinanden. Det til trods er der stor forskel på, hvordan borgerne spiser i de to kommuner.

I Ballerup er det 17 procent af borgerne, der har et lavt indtag af frugt, grønt og fisk samt et højt indtag af fedt og især mættet fedt. For fire år siden var det kun 12 procent, viser Region Hovedstadens Sundhedsprofil.

Sundhedschef i Ballerup Kommune, Tina Roikjer Køtter, er overrasket over den store stigning:

- Jeg havde gerne set, at tallene havde ligget tættere på dem, der var i både 2010 og 2013. Vi er jo desværre gået nogle point tilbage indenfor det usunde kostmønster, siger hun til DR P4 København.

Anderledes ser det ud for naboen Furesø Kommune, hvor det 'kun' er 10 procent, der lever usundt.

Når Marianne Fels, der er ledende Sundhedskoordinator i Furesø, skal forklare forskellen mellem de to nabokommuner, peger hun på social ulighed:

- Furesø Kommune er en kommune med mange ressourcestærke borgere og dermed også mange, der er i stand til at søge råd og vejledning til, hvordan man lever sundt i hverdagen, siger hun til DR P4 København.

Men selvom borgerne er bedre stillede i Furesø, så mener hun også, at kommunens fokus på sund mad har båret frugt. Daginstitutionerne og plejehjemmene i kommunen serverer nemlig så meget økologisk mad som muligt, siger hun:

- Det kommer ikke kun børn og medarbejdere til gode, men forældrene får også et fokuseret blik på, hvad der er sund ernæring, siger Marianne Fels til DR P4 København.

Ligesom naboerne i Furesø arbejder man også på at inspirere forældrene til at spise sundere i Ballerup. Men i sidste ende er det op til den enkelte borger, hvad de putter i indkøbskurven, mener Tina Roikjer Køtter.

- Kommunerne har helt klart en opgave i forhold til sundhedsområdet, men vi kan ikke udelukkende løse det. De sunde vaner bliver jo lagt tidligt i livet, så forældrene er selvfølgelig en stor samarbejdspart, siger hun til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik