Hovedstaden har færrest unge i RKI - Sjælland har flest

På landsplan er 5,18 procent af de 18-30-årige registreret som dårlige betalere i kreditvurderingsvirksomheden Experians RKI-register.

Men i Region Hovedstaden er tallet lidt lavere – her er 4,78 procent af unge dårlige betalere. Region Sjælland topper listen med 7,73 procent af de unge i registreret.

quote Det har store konsekvenser, at man står registreret i RKI. Det gør, at man ikke kan låne til et hus eller en bil, og det er jo noget, man gør i den alder. Kan man ikke det, bliver man sat bagefter i forhold til at opfylde de drømme, man har

Mads Rørvig, chef for public affairs, Finansrådet

Det viser tal fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark, som mener at begge tal er alt for høje.

- Det har store konsekvenser, at man står registreret i RKI. Det gør, at man ikke kan låne til et hus eller en bil, og det er jo noget, man gør i den alder. Kan man ikke det, bliver man sat bagefter i forhold til at opfylde de drømme, man har, siger Mads Rørvig, der er public affairs-chef i Finans Danmark, til TV 2 Lorry.

Social arv spiller ind

Når der er så stor forskel på andelen af unge dårlige betalere i kommunerne, skyldes det primært socialt arv, viser forskning fra Københavns Universitet.

Det kan være med til at forklare, at en kommune som Ishøj har markant flere unge dårlige betalere – 8,17 procent – end resten af Region Hovedstaden.  

ANTAL UNGE DÅRLIGE BETALER I VORES OMRÅDE

- Vi sender en opfordring til forældrene. Det er dem, der kan sørge for, at de unge får et fornuftigt forhold til økonomi, siger Mads Rørvig.

Men for at nå ud til så mange som muligt, har Finans Danmark i denne uge sat gang i den såkaldte Pengeuge, hvor en bankrådgiver underviser 7.-8.-klasser på mere end 700 folkeskoler landet over i grundlæggende finansiel forståelse.

- Det er ikke meget, der skal til, før vi er tilfreds. Kan man lægge et budget og forstår man, hvad ÅOP (årlige omkostninger i procent, som bruges på lån, red.), hvor du kan kende et godt lån fra et dårligt, er man rimelig godt stillet, siger Mads Rørvig, der også opfordrer forældrene til at komme på banen.

Lån til mobiltelefoner løber løbsk

Det er særligt lån til elektronik såsom mobiltelefoner, der får de unge til at optage lån. Det går typisk galt, når de unge ikke er færdige med at betale den gamle telefon, når de optager et nyt lån. Dermed løber det løbsk.

Antallet af unge, der er registreret i RKI er på landsplan faldet med 2.700 på et år, så der i 2016 var i alt 50.000 personer mellem 18 og 30 år i registret.