Hospitaler får nye stråleapparater for 323 mio. kroner

17 nye stråleapparater skal fremover gøre kræftbehandlingen mere effektiv i Region Hovedstaden.

To nye stråleapparater til behandling af kræftpatienter er netop blevet indviet.

Region Hovedstaden har indgået en kontrakt med et amerikansk medicinalfirma om levering af i alt 15 konventionelle stråleapparater og 2 MR-stråleapparater. Og med dén kontrakt får hovedstadens hospitaler nye stråleapparater til en værdi af i alt 323 millioner kroner.

Onsdag klippede den amerikanske ambassadør Carla Sands og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (Soc.dem) sammen snoren til to af de splinternye stråleapparater, der både skal være på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital.

Stråleapparaterne er mere præcise, og det er meningen, at de skal spare kræftpatienter for mange behandlinger. Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen lægger vægt på, at den nye behandling kommer til at gribe meget mindre ind i det enkelte menneskes hverdag.

- De fleste mennesker, der bliver syge, vil gerne mindst muligt på hospitalet, så de måske kan passe deres arbejde og være der for deres familie. Med den nye og mere effektive behandling med meget højere og mere præcise stråledoser kan flere kræftsyge patienter nøjes med at skulle ind til behandling 1-3 gange i stedet for op til 20 gange, siger hun.

Vil dagligt kunne behandle 22 patienter

Den 30. april 2018 går de to nye stråleapparater i drift og vil dagligt kunne behandle 22 patienter.

De resterende apparater installeres og indfases fra 2019 og 2-3 år frem. De nye stråleapparater bliver et løft til den eksisterende stråleterapi og et supplement til det samlede nationale tilbud.

Patienter fra hovedstaden vil eksempelvis fortsat blive overført til Danske Center for Partikel Terapi i Århus, hvis der er behov for protonterapi, ligesom patienter fra andre regioner kan få gavn af de nye behandlingsmuligheder i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden har indgået kontrakten med det amerikanske medicinalfirma Varian Medical Systems.

- Kontrakten giver Region Hovedstaden mulighed for at tilbyde patienterne den mest avancerede strålebehandling for stort set alle kræftformer i årene fremover, og vil samtidig være en enorm katalysator for kræftforskningen til gavn for patienter i både Region Hovedstaden og resten af verden, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Ifølge Region Hovedstaden er Varian Medical Systems markedsførende inden for strålebehandling. Stråleapparaterne er en ny type, som kombinerer en MR-scanner med et stråleapparat, og regionen er første sted i Norden, som indkøber to MR-stråleapparater godkendt til klinisk brug.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

e688273b-7a68-4555-9378-e2867f73362f-w_960

Kommune vinder pris for at opspore børn i mistrivsel

child drinks

playAlexanders idé slukker tørst i flygtningelejr: Vil sælge en halv million i 2021

20140629-134614-l-1920x1283we.jpg

playNy ”opsigtsvækkende” forskning fra Ballerup kan ændre akutberedskaber i hele verden

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere