Hjerteløberordning fra Region H vinder international pris

Region Hovedstadens Akutberedskab vinder ny forskningspris, som viser stort potentiale i at bruge frivillige hjerteløbere ved hjertestop.

I lidt over et år har borgere i Region Hovedstaden kunne melde sig som frivillig hjerteløber i kampen for at redde liv, når tiden er knap.

Ordningen Trygfonden Hjerteløber har kørt siden 1. september 2017, og i løbet af de 14 måneder har 35.000 borgere meldt sig til på app'en.

Helt ny, prisvindende dansk forskning fra Region Hovedstadens Akutberedskab viser nu, at 1500 frivillige hjerteløbere, i de 14 måneder, har rykket ud til 433 hjertestop.

quote I samarbejde med mange vigtige aktører og regionerne er det lykkedes at tredoble antallet af overlevende og antallet af danskere, der træder til. Danmark er blandt de førende i at redde liv ved hjertestop, og det skylder vi alle de engagerede danskere en kæmpe tak for.

Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Det betyder, at der i 40 procent af tilfældene er ankommet mindst en hjerteløber, inden ambulancen er nået frem. Resultatet viser, at ordningen har stort potentiale i at redde liv.

Vores vilje i Danmark til at hjælpe hinanden, når livet hænger i en tynd tråd, er de seneste år blevet anerkendt og berømt internationalt, og lørdag vandt læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab prisen for bedste abstract ved American Heart Association's Resuscitation Science Symposium i Chicago.

- Jeg er selvfølgelig meget beæret over at modtage denne pris fra American Heart Association, men det er i mine øjne i lige så høj grad en pris til de 35.000 hjerteløbere i Danmark, der har taget aktiv stilling til, at de ved et formodet hjertestop kan blive alarmeret af regionens akutberedskab via appen TrygFonden Hjerteløber. De mennesker giver derved folk med hjertestop en større chance for at overleve, siger læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab i en pressemeddelelse.

Hvordan bliver man hjerteløber?

Hvert sekund tæller

Tiden er altafgørende, når det handler om hjertestop. Chancen for at overleve et hjertestop falder, som sekunderne går, så jo hurtigere hjælpen når frem jo bedre.

Undersøgelser viser, at får en person med hjertestop først hjælp, når ambulancen kommer er der 3 procent chance for at overleve. Mens der 12 procent chance for at overleve, hvis en hjerteløber giver livreddene førstehjælp før ambulancen når frem.

Chancerne for at overleve er 50 procent, hvis der stødes med hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Det skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

4000 mennesker bliver årligt ramt af hjertestop i Danmark. Som hjerteløber får man en besked på telefonen gennem hjerteløber-app'en, når der er et hjertestop i nærheden.

Hvis man har mulighed for at hjælpe, bliver man enten sendt direkte hen til, hvor personen med hjertestop befinder sig for at yde førstehjælp eller også guides man til at hente den nærmeste hjertestarter.

Danskerne topscorere i førstehjælp

Trygfonden Hjerteløber er et af de nyeste tiltag på genoplivningsfronten, og det er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.

quote Det er i mine øjne i lige så høj grad en pris til de 35.000 hjerteløbere i Danmark, der har taget aktiv stilling til, at de ved et formodet hjertestop kan blive alarmeret af regionens akutberedskab via appen TrygFonden Hjerteløber. 

Linn Andelius, læge og forsker fra Region Hovedstadens Akutberedskab

Genoplivning er et felt, hvor danskerne i løbet af de seneste 15 år er blevet involveret i meget højere grad end tidligere.

- I år 2001 overlevede meget få hjertestop uden for hospital, og få trådte til med livreddende førstehjælp. I TrygFonden satte vi os for at ændre det. I samarbejde med mange vigtige aktører og regionerne er det lykkedes at tredoble antallet af overlevende og antallet af danskere, der træder til. Danmark er blandt de førende i at redde liv ved hjertestop, og det skylder vi alle de engagerede danskere en kæmpe tak for, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Indførelsen af førstehjælpsundervisning i køreskolen og i folkeskolen for godt 10 år siden har gjort rigtig meget for kendskabet til genoplivning og brug af hjertestarter i den voksne befolkning. Det samme har i øvrigt også mange arbejdspladsers fokus på at træne deres medarbejdere i førstehjælp. Det får os til at tro, at det efterhånden er en meget stor andel af befolkningen, der ved, hvordan man yder genoplivning, siger Grethe Thomas.

Om TrygFonden Hjerteløber