Hjemmehjælp udsultes: Se tallene for din kommune her

Der er mindre og mindre hjælp at hente for et ellers voksende antal ældre.

Foto: TV 2 Lorry

Sparekniven har gennem en årrække skåret ind til benet i kommunerne. Også når det gælder hjemmehjælpen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Fagforbundet FOA har opgjort antallet af hjemmehjælpstimer i kommunerne, mod udviklingen i antallet af borgere over 65 år og resultatet er klart.

Fra 2009 til 2015 er der forsvundet 5,4 millioner hjemmehjælpstimer, mens antallet af ældre over 65 år er steget med 20 procent. Se tallene for din kommune i det interaktive kort nederst.

- Det er en trist udvikling, og vi hører fra både ældre og ansatte, at vi for længst har nået smertegrænsen. Det er blevet langt sværere at få hjemmehjælp, og social- og sundhedspersonalet i hjemmeplejen når kun lige ind ad døren, inden de suser videre på ruten med dårlig samvittighed, siger FOAs formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr.

Alene i TV2 lorrys sendeområde er der forsvundet 1,4 hjemmehjælpstimer på syv år. Aller værst ser det ud i Greve Kommune, hvor der er 42 procent færre timers hjemmehjælp. Samtidig er antallet af borgere i kommunen over 65 år steget med 38 procent.

Kommunen har arbejdet målrettet på at få deres plejekrævende borgere til at blive mere selvhjulpne. I 2011 gennemførte 86 borgere således et rehabiliteringsprogram, der gjorde 32 af dem selvhjulpne og gav 43 behov for mindre hjælp.

Hos FOA mener Karen Stæhr dog ikke, at rehabilitering kan forklare hele faldet.

- Rehabilitering kan være en rigtig god ide. Men det bliver brugt som en spare metode i mange kommuner og det er forkert. Rehabilitering skal kun ske i de tilfælde, hvor den ældre er i stand til at klare opgaverne, siger hun.

Se, hvor meget hjemmehjælp der er forsvundet i din kommune, ved at føre musen over kortet:

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik