Her plejede hospitalsrengøringen at sejle: Nu er bøtten endelig vendt

Region Hovedstadens hospitaler har aldrig været renere. For ti år siden var billedet dog noget anderledes.

For ti år siden var mange af Region Hovedstadens hospitaler møgbeskidte.

På Herlev Hospital var således kun en ud af 40 stuer ren. Men i dag er kampen mod nullermænd og bakterier tæt på at være vundet.

Næsten alle regionens hospitaler kan således melde om 100 procent rene stuer, viser et uvarslet kontroltjek af hygiejnen, som er blevet udført af et uvildigt konsulentfirma.

- Det er jeg enormt glad for. Det er stor ros til personalet, der arbejder på det her hver dag. For det er deres fortjeneste. Og det er rigtigt vigtigt for patienterne, at vi har rene lokaler, siger Christoffer Buster Reinhardt (Kons.), formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt roser medarbejderne.
Sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt roser medarbejderne.
Foto: TV 2 Lorry

Og der er da også god grund til at glæde sig over den positive udvikling. Da regionsrådet tilbage i 2010 bestilte en undersøgelse af hospitalernes rengøringshygiejne, var resultaterne således dybt nedslående.

Farligt for patienterne

Bedst dengang var Gentofte Hospital med 70 procent rene stuer. Frederikssund Hospital havde 55 procent rene stuer, Helsingør Hospital fik 25 procent stuer godkendt som rene, mens Herlev Hospital dumpede fælt med kun tre procent rene stuer, hvilket var decideret farligt.

- Det kan betyde, at man får infektioner. Det kan både være lungebetændelse, og det kan være infektioner i sår. I værste fald kan det betyde dødsfald for patienterne, siger Solvai Kjærulff Takeda, som er sygeplejerske på hjertemedicinsk afdeling på Herlev Hospital, til TV 2 Lorry.

Solvai Kjærulff Takeda er sygeplejerske på hjertemedicinsk afdeling på Herlev Hospital.
Solvai Kjærulff Takeda er sygeplejerske på hjertemedicinsk afdeling på Herlev Hospital.
Foto: v

Hun glæder sig over, at hospitalerne – herunder hendes eget – siden hen har knoklet sig ud af snavset.

- Det er rigtigt vigtigt, at patienterne ikke pådrager sig infektioner på grund af urene stuer, og at de kan komme igennem deres behandlingsforløb, som det er meningen, og blive udskrevet til tiden, siger Solvai Kjærulff Takeda.

Ifølge sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt er der flere årsager til, at hospitalerne er blevet markant renere.

- Der har i de sidste år været et stort fokus fra ledelsen på rengøring. Derudover har man givet medindflydelse til medarbejderne, som har fået plads i hygiejnekomiteer i regionen, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Senait går forrest 

Rengøringassistent Senait Hisabu er en af de medarbejdere, der dagligt går i front i kampen mod snavs, bakterier og støv på Herlev hospital.

Da TV 2 Lorry skærtorsdag møder hende på hospitalet, skal hun gøre rent på i alt otte stuer – heriblandt isolationsstuerne, hvor hun skal have en dragt på og desinficere alt.

Rengøringassistent Senait Hisabu kommer godt rundt i hjørnene.
Rengøringassistent Senait Hisabu kommer godt rundt i hjørnene.
Foto: TV 2 Lorry

Spørger man Senait Hiasbu er hun stolt over, at hende og hendes kollegers indsats har båret frugt. I dag kan Herlev Hospital således bryste sig af at have 100 procent godkendte stuer.

- Det er fantastisk, at man hører det. Selvfølgelig ved jeg også, at det er meget vigtigt for afdelingerne på hospitalet, siger Senait Hisabu til TV 2 Lorry.

Senait Hisabu er glad for at høre, at hendes arbejde gør en forskel.
Senait Hisabu er glad for at høre, at hendes arbejde gør en forskel.
Foto: TV 2 Lorry

Det kan sygeplejerske Solvai Kjærulff Takeda kun nikke genkendende til.

- Man kan godt sige, at det kan være lige så vigtigt som os sygeplejersker og læger, siger hun.

Også Frederikssund Hospital nåede ved det seneste kontroltjek op på at få godkendt alle stuer som rene. Gentofte Hospital havde 98 rocent rene stuer, mens Amager Hospital ligger i bunden med 78 procent rene stuer - lige under de 80 procent, der er minimumstandarden.

For nogle år siden stod det slemt til på Herlev. Nu går det bedre men til gengæld viser den nyeste kontrolundersøgelse, at der er plads til forbedring på Amager Hospital.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere