Guide: Tal med dit barn om sikker adfærd på nettet

En stor grooming-sag har ramt Nordsjælland. Her er nogle råd til, hvordan du taler med dit barn om sikker adfærd på nettet.

En 59-årig mand fra Farum i Nordsjælland er anholdt og sigtet for at have lokket mere end 100 ofre til at sende nøgenbilleder eller onanere på videochat. Langt størstedelen af ofrene er mindreårige, der blev kontaktet af manden gennem forskellige chatsider, hvor han udgav sig for at være en anden, ofte jævnaldrende, for på den måde at opbygge et tillidsforhold mellem ham og offeret - såkaldt grooming.

TV 2 Lorry har talt med to eksperter på området for at få nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe dine børn til at færdes sikkert på nettet. 

Forældrene spiller en stor rolle

Gitte Jacobsen er seniorrådgiver i Red Barnet. Hun understreger vigtigheden i, at forældre ikke har berøringsangst, når det kommer til deres børns brug af sociale medier.

- Normalt vil forældre blande sig i, hvem barnet besøger, og hvad de laver. På samme måde skal forældre turde banke på det sociale medie-børneværelse og spørge: Hvem taler du med? Hvad laver I? Hvad deler I med hinanden?, siger hun til TV 2 Lorry.

Anna Bjerre er psykolog og direktør i girltalk.dk, der er en non-profit organisation, der arbejder med at hjælpe udsatte piger i alderen 12-14 år. Hun pointerer, at det er vigtigt, at forældrene forstår deres egen rolle, når det kommer til deres børns adfærd på nettet.

- Mange forældre føler skyld over ikke at have opdaget det her, men husk på, at det ikke altid er muligt at opdage alting. Din opgave som forælder er at gøre det så godt, du kan, siger hun.

Her er eksperternes råd:

1. Tal med dit barn om, hvem de er venner med, og hvad de laver på de sociale medier

2. Gør det naturligt at tale sammen om, hvad man oplever på alle kanaler

3. Find ud af, hvor meget dit barn selv ved om adfærd på nettet

4. Vær ikke bange for at opstille klare rammer for brugen af de forskellige medier - eksempelvis for hvem man giver sit Skype-brugernavn til, eller hvem man sender billeder til

5. Vær konkret når du spørger

6. Lav aftaler for, hvilke sociale medier der er tilladt

7. Vær nysgerrig og interesseret, ikke fordømmende, når du spørger ind

8. Tag udgangspunkt i dit eget barn

9. Opbyg tillid til dit barn. Signalér, at uanset hvad, så vil du altid hjælpe dit barn

10. Hvis du bemærker, at dit barn ændrer adfærd, så spørg ind. 

 

Hvis du gerne vil have rådgivning om, hvordan du hjælper dit barn på nettet, så kan du besøge Red Barnets hjemmeside sletdet.dk. Her tilbyder de også telefonrådgivning tirsdag og torsdag mellem 14-16 på tlf. 29270101.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik