Gravide søger væk fra hovedstadens hospitaler

Flere gravide i København ønsker at føde hjemme eller på en privat klinik, fordi det nu er muligt at gøre med offentlig støtte.

Stine Klinksgaard har født sit tredje barn, Marie på fire måneder, på den private fødeklinik Storkereden. Foto: NIels Ahlmann Olesen - Scanpix

Stadig flere gravide vælger at vende ryggen til de store fødeafdelinger i Københavnsområdet og i stedet henvende sig til små, private klinikker, hvor de forventer at få et roligere og mere trygt fødselsforløb.

På de store fødeafdelinger derimod forestiller jeg mig, at det hele vil være mere stressende

Cecilie Hansen, gravid

Det skriver Berlingske. 

En af årsagerne er, at det siden oktober sidste år har været muligt for gravide i Region Hovedstaden at vælge at føde på Storkeredens tre klinikker i Slagelse, Holbæk eller Roskilde med offentlig finasiering. 

Frem til nu er der født 15 'Københavnerbørn' på klinikkerne i naboregionen, og siden årsskiftet er der kommet mellem syv og 10 henvendelser om ugen fra gravide i Storkøbenhavn, som ønsker at føde på de private klinikker, oplyser ejeren af klinikkerne til Berlingske. 

Læs også Jordemødre råber op: Flere hænder på fødegangene

Politikere åbner op for flere private fødeklinikker

Gravide i København må tage til Region Sjælland, hvis de vil føde på en privat klinik med offentlig finansiering, men tilsvarende klinikker kan være på vej i Region Hovedstaden. 

Et flertal af partier i regionsrådet har netop støttet et Venstre-forslag om at overveje at tilbyde familier i Region Hovedstaden mulighed for at føde på en privat klinik med regional finansiering som i Region Sjælland.

En af årsagerne er blandt andet, at gravide føler sig i bedre hænder i privat regi. 

- Det er vigtigt for mig at føle mig afslappet og tryg i situationen. Det er altafgørende for, om fødslen fungerer godt. Den tryghed tror jeg bedst, jeg kan få i Storkereden sammen med en jordemoder, jeg kender. På de store fødeafdelinger derimod forestiller jeg mig, at det hele vil være mere stressende med flere fødsler, der er i gang på samme tid, mange forskellige medarbejdere og en masse støj og lyd fra alle mulige apparater, fortæller den højgrade Cecilie Hansen til Berlingske. 

Hun bor i København kun få minutter fra Herlev Hospital og Rigshospitalet, men hun har valgt at føde 35 kilometer fra sit hjem i Roskilde. 

Flere og flere kvinder vælger ligeledes at føde hjemme i stedet for på sygehuset. 

Antallet af hjemmefødsler i Region Hovedstaden var 480 i 2015 mod 250 i 2013. 

Læs også Opråb fra nybagt familie: Luk ikke barselshotellet

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik