God julesamvittighed: Syv råd til at undgå madspild i julen

Hvor der er vilje, er der vej. Her får du nemme råd til at undgå madspild i julen.

Artiklen er oprindeligt skrevet i 2017, men opdateret i december 2021.

Du har alle de gode intentioner - og alligevel ender rester af rødkål og risengrød i skraldespanden.

Men der er råd for, hvordan du kan undgå madspild i julen.

Rådene kommer fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad med Selina Juul i spidsen.

I 2017 lavede organisationen en gallup-undersøgelsen, der viste, at det er planlægningen, der halter, når danskerne forsøger at føre de gode intentionerne om ingen madspild ud i livet. 

14 procent af de adspurgte svarede, at de er gode til at have styr på planlægningen af julens mad og rester.

Samtidig svarer kun 12 procent, at de er gode til at disponere maden til julefrokosten eller julemiddagen, så der ikke er noget til overs. 

Stop Spild Af Mad giver dig her gode råd til at undgå madspild i juletiden:

Sådan kan forskellige madvarer gemmes og spises igen:

  • And, flæskesteg, kalkun, medister, gås, rødkål, hvide kartofler, brunede kar-tofler: Køl og genopvarm dagen efter.
  • Salat/waldorffsalat: Lav en lille skål til snackbordet. Ryst salaten fri for vand, og emballer og køl den ned.
  • Ris a la mande: Emballer, køl og server dagen efter.
  • Ribs/marmelade: Køl og server evt. til æbleskiver dagen efter.
  • Chips til maden samt slik/chokolade til kaffen: Gem både de tomme chokola-deemballager, chips- og slikposer, og omhæld rester fra skålene, og gem det til dagene efter.
  • Småkager til kaffen: Omhæld kagerne fra skålene, og opbevar dem i kagedåser med tætsluttende låg.

Kilde: Stop Spild Af Mad

Så lang tid kan madvarer holde sig i fryseren ved minus 18 grader:

  • Hakket kød: 4 måneder
  • Svinekød: 3-6 måneder
  • Oksekød: 1 år
  • Lammekød: 1,5 år
  • Magert vildt: 1,5 år
  • Fugl: 1 år
  • Fed fisk: 1-2 måneder
  • Mager fisk: 3-6 måneder
  • Gravet og røget fisk: 3 til 4 uger
  • Ost: 3 til 4 måneder.

Kilde: Stop Spild Af Mad

Få flere gode tips her:

TV 2 Lorry har også været på besøg på madhøjskolen Suhrs Højskole.

Højskolelærer Anne Marie Fogh Larsen og viceforstander Kirsten Høgh Fogt, der er ambassadører for "Stop Spild af Mad", giver i klippet nedenunder lidt uddybende råd til at få spist julemaden op:

Højskolelærer Anne Marie Fogh Larsen og viceforstander Kirsten Høgh Fogt, Suhrs Højskole, fortæller om at undgå madspild i julen. Foto og Interview: Mathias Lilholt

Artiklen er oprindeligt udgivet i 2017, men opdateret til julen 2020. 






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik