Glem House of Cards: Regionsrådsvalget har drama for alle pengene

Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti bejler alle til formandsposten i Region Hovedstaden. Det er ikke helt sikkert, at Sophie Hæstorp Andersen genvinder sin position som regionsrådsformand.

Det er ganske få dage siden, at Dansk Folkeparti valgte at splitte blå blok og gå efter formandsposten selv. Valget er altså helt åbent, og der er udsigt til en dramatisk valgaften, hvor alt kan ske.

quote Det kan godt være, at de her møgsager som 1813 og senest sundhedsplatformen kan blive siddende hos vælgerne.

Martin Vinær Larsen, valgforsker ved Københavns Universitet

I Region Hovedstaden er der også erfaring med kaotiske konstitueringer. I 2009 kunne SF´eren Andreas Røpke se til, mens Vibeke Storm Rasmussen genvandt formandsposten, selv om både Venstre og Konservative havde peget på den unge SF´er.

Også de Radikale har spillet en rolle. I denne omgang forventes det dog, at Radikale peger på socialdemokraten, Sophie Hæstorp Anders, og derved er hun aftenens favorit. Men dog - netop Socialdemokratiet skal forsvare en række ´møgsager´, og de kan komme til at spille en rolle.

Socialdemokraterne kan stå med sorteper

quote Folk i København er meget røde. Folk stemmer typisk på det samme til regionsrådsvalg og kommunalvalg.

Martin Vinær Larsen, valgforsker ved Københavns Universitet

Hos Socialdemokratiet går man til valg med den siddende regionsrådsformand som spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen. Og hun har flere mindre heldige sager på kontoen, som kan komme til at påvirke partiets valgresultat.

- Hvis Socialdemokratiet kommer til at bøde for de kritiske sager, bliver det afgørende, hvor stemmerne flyder hen. Hvis Sophie Hæstorp Andersen bløder stemmer hen over midten, kan Venstres hede drøm om at fravriste Socialdemokratiet magten i Hovedstaden måske blive til virkelighed, skriver Altinget.

Martin Vinær Larsen, valgforsker ved Københavns Universitet, er ikke så skeptisk. Han vurderer, at Socialdemokratiets chancerne for at genvinde regionsrådsformandsposten er gode.

- Folk i København er meget røde. Folk stemmer typisk på det samme til regionsrådsvalg og kommunalvalg, og så har hun et rigtig godt rødt bagland i København.

Han tilføjer dog, at Sophie Hæstorp Andersens såkaldte ´møgsager´ kan få en afgørende rolle.

- Det kan godt være, at de her møgsager som 1813 og senest sundhedsplatformen kan blive siddende hos vælgerne, vurderer han.

Usynlige Venstre

Og i Venstre er Sophie Hæstorp Anders hovedudfordrer Martin Geertsen, som dog har være noget anonym i valgkampen. Det samme lyder dommen om Sophie Hæstorp Andersens valgkamp.

- Det er helt bizart, at både Sophie Hæstorp Andersen og Martin Geertsen ikke stiller op til interview her til aften, siger politisk kommentator, Søs Marie Serup.

- Denne gang kan det se ud, som om han har opgivet sejren på forhånd. Ikke mange stærke markeringer er det blevet til fra V-politikeren, der har mødt kritik for ikke at være aktiv nok under valgkampen, lyder dommen fra Altingets analyse.

Dansk Folkeparti er ´the dark horse´

quote Der er kommet en dark horse ind. Hold nu op, en skalp det ville være, hvis Dansk Folkeparti fik en regionsrådsformand.

Søs Marie Serup, politisk kommentator

I og med, at Dansk Folkeparti nu selv har valgt at gå efter formandsposten med spidskandidat Henrik Thorup, som privat er gift med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, opfattes partiet som en seriøs bejler til formandsposten.

- Der er kommet en dark horse ind. Hold nu op, en skalp det ville være, hvis Dansk Folkeparti fik en regionsrådsformand.

Martin Vinær Larsen vurderer også, at Dansk Folkeparti skal betragtes som en seriøs udfordrer.

- De har den her position i midten mellem Socialdemokratiet og Venstre. Der er også stigende opbakning til Dansk Folkeparti i Region Sjælland. Hvis det kan smitte af, så kan det betyde, at de får fremgang og derved snupper regionsrådsformandsposten, siger Martin Vinær Larsen.