Giftlinjen har travlt efter advarsel om D-vitamin

Giftlinjen har fået 60 henvendelser fra bekymrede borgere, omkring 30 er sendt videre.

Sygeplejerskerne og farmaceuterne hos Giftlinjen har haft travlt, efter at Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har sendt advarsler ud om vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, hvor koncentrationen af D-vitamin er 75 gange højere, end den burde.

Det fortæller overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital Søren Bøgevig, som er tilknyttet Giftlinjen.

- Siden torsdag har vi haft cirka 60 henvendelser, 30 af dem har været tvivlsspørgsmål, mens resten er blevet henvist til blodprøveudtagning hos egen læge eller på sygehuset.

- Overordnet set er D-vitamin heldigvis et ret fredeligt vitamin at tage for meget af. Det styrer noget af vores kalkstofskifte, så enkelte ville kunne reagere, hvis de gennem lang tid tager en stor mængde af D-vitamin.

- Hvem, der er følsomme over for det, kan dog være svært at sige, og det derfor, man følger op med en blodprøve, lyder det fra overlægen.

Fredag kom det frem, at Sundhedsstyrelsen havde fået kendskab til fem tilfælde, hvor spædbørn er blevet syge efter at have indtaget dråberne.

Og tirsdag kom der endnu en beredskabsmeddelelse fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, hvor det lød, at særligt spædbørn, gravide og ældre skal stoppe med at tage kosttilskuddet.

Derudover bør forældre tage deres børn til lægen og få taget en blodprøve, hvis de har fået dråberne en uge eller mere. Uanset om børnene har symptomer eller ej.

Inno Pharma har siden marts solgt 500 flasker med alt for højt indhold af D-vitamin. Produktet er solgt via diverse helsekostbutikker, herunder Helsam, Matas og på internettet.

- Mange af dem, vi har haft igennem, har heldigvis ikke vist tegn på alvorlige symptomer og vil gå uproblematisk igennem at have haft højt indhold af D-vitamin i blodbanen, siger Søren Bøgevig.

Forbrugere kan læse mere på Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens hjemmesider og henvende sig til Giftlinjen med spørgsmål. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

vandmasser domus vista

playSe de vilde billeder: Sådan så det ud, da sprængt vandrør oversvømmede højhus

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere